Sernik krakowski
Nie ubijamy białek do masy serowej, dzięki temu sernik nie opada.
Mąkę ziemniaczaną można zastąpić budyniem waniliowym bez dodatku cukru.
Składniki;
3 szklanki mąki tortowej (szklanka 250 ml)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g zimnego masła
szczypta soli
3 jajka (rozmiar M)
1 łyżeczka cukru waniliowego
3/4 szklanki cukru
Wszystkie składniki zagnieść i podzielić na dwie połówki, następnie ciasto włożyć do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie jedną częścią ciasta wylepić spód wysmarowanej masłem formy o wymiarach 25 x 35 cm.
Następnie nakłuć ciasto widelcem.
Masa serowa;
1,5 kg mielonego tłustego lub półtłustego twarogu
1 szklanka cukru pudru
150 rodzynek
4 łyżki mąki ziemniaczanej ( około 70 – 80 g)
8 jajek (rozmiar M)
starta skórka z 2 cytryn
2 łyżki masła o temperaturze pokojowej (może być więcej lub całkowicie pominąć)
Do miski włożyć ser, całe jajka, cukier puder oraz rodzynki wcześniej wymieszane z mąka ziemniaczaną.
Wszystko lekko zmiksować aż do połączenia składników.
Lukier;
¾ szklanki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka gorącej wody
Wszystko utrzeć aż masa będzie lśniąca i gładka
Wykonanie;
Na surowe ciasto wyłożyć masę serową, następnie drugą część ciasta rozwałkować i wycinać paski o szerokości około 2 cm.
Paski ułożyć na masie serowej, tworząc kratkę.
Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180° C, na około 45 – 50 minut (grzanie górne i dolne)
Po upieczeniu pozostawić w lekko uchylonym piekarniku na około 50 minut.
Następnie jeszcze ciepłe ciasto posmarować lukrem i odstawić do wystygnięcia.