Sernik krakowski

Nie ubijamy białek do masy serowej, dzięki temu sernik nie opada.

Mąkę ziemniaczaną można zastąpić budyniem waniliowym bez dodatku cukru.

 

Składniki;

3 szklanki mąki tortowej (szklanka 250 ml)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

200 g zimnego masła

szczypta soli

3 jajka (rozmiar M)

1 łyżeczka cukru waniliowego

3/4 szklanki cukru

 

Wszystkie składniki zagnieść i podzielić na dwie połówki, następnie ciasto włożyć do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie jedną częścią ciasta wylepić spód wysmarowanej masłem formy o wymiarach 25 x 35 cm.

Następnie nakłuć ciasto widelcem.

 

Masa serowa;

1,5 kg mielonego tłustego lub półtłustego twarogu

1 szklanka cukru pudru

150 rodzynek

4 łyżki mąki ziemniaczanej ( około 70 – 80 g)

8 jajek (rozmiar M)

starta skórka z 2 cytryn

2 łyżki masła o temperaturze pokojowej (może być więcej lub całkowicie pominąć)

Do miski włożyć ser, całe jajka, cukier puder oraz rodzynki wcześniej wymieszane z mąka ziemniaczaną.

Wszystko lekko zmiksować aż do połączenia składników.

 

Lukier;

¾ szklanki cukru pudru

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka gorącej wody

Wszystko utrzeć aż masa będzie lśniąca i gładka

 

Wykonanie;

Na surowe ciasto wyłożyć masę serową, następnie drugą część ciasta rozwałkować i wycinać paski o szerokości około 2 cm.

Paski ułożyć na masie serowej, tworząc kratkę.

Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180° C, na około 45 – 50 minut (grzanie górne i dolne)

Po upieczeniu pozostawić w lekko uchylonym piekarniku na około 50 minut.

Następnie jeszcze ciepłe ciasto posmarować lukrem i odstawić do wystygnięcia.