Strucla makowa na twarogowym cieście
30 dag mąki
15 dag twarogu
6 łyżek mleka
6 łyżek oleju
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowgo
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli.
Puszka gotowej masy makowej.
Twaróg nie mielić tylko rozgnieść widelcem, dodać pozostałe składniki.
Zagnieść ciasto (nie zrażać się że widać w nim serowe grudki)
Odstawić na 50 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto podzielić na dwie części.
Każdą część rozwałkować na grubość około 0,5 cm i rozsmarować nadzienie makowe.
Zawinąć, posmarować roztrzepanym żółtkiem, piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.około 35-40 minut.
W kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladą z dodatkiem 4 łyżek mleka i paroma kroplami aromatu pomarańczowego.
Ostudzoną struclę posmarować czekoladą i ozdobić skórką pomarańczową.
Ważne;
Strucla podczas pieczenia lubi się rozjeżdżać na boki, najlepiej piec ją w wąskiej keksówce wyłożonej papierem do pieczenia (bez zawinięcia)