Miodownik

Ciasto jest najsmaczniejsze po 3 dniach

Przepis na blaszkę o wymiarach 36 cm x 26 cm

 

Ciasto;

500 g mąki

200 g masła

1 szklanka cukru pudru ( 120 g )

2 jajka

2 łyżki miodu

1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej

szczypta soli

 

Masło rozpuścić z cukrem i miodem, po czym wystudzić.

Mąkę przesiać z sodą, dodać szczyptę soli, jajka oraz wystudzone masło.

Wszystkie składniki ciasta zagnieść i podzielić na 3 części.

2 części ciasta rozwałkować i każdą osobno upiec na papierze pergaminowym, w piekarniku nagrzanym do 180° C , czas pieczenia, około 13 minut.

3 część ciasta rozwałkować, wyłożyć na blaszkę po czym rozłożyć masę migdałową z krokantem i upiec tak jak dwa poprzednie placki.

 

Masa migdałowa z krokantem;

100 g płatków migdałowych

3 łyżki krokantu orzechowego

80 g masła

2 łyżki cukru

Masło rozpuścić, dodać cukier, krokant i migdały, wszystko zagotować i wystudzić.

 

Krem z kaszy manny;

750 ml mleka

8 łyżek kaszy manny

2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

1 niepełna szklanka cukru

200 g masła o temperaturze pokojowej

1 łyżka soku z cytryny

Do mleka wsypać oba rodzaje cukru i kaszą manną, wszystko podgrzewać na małym płomieniu, aż masa zgęstnieje, po czym odstawić do wystudzenia.

Masło utrzeć na puch, następnie cały czas ucierać dodając porcjami zimną kaszę, na końcu wlać sok z cytrynowy.

 

Dodatkowo;

4 łyżki powideł

Dwa upieczone placki posmarować powidłami, następnie nałożyć krem i ułożyć jeden na drugim.

Na samej górze położyć placek z bakaliami.

Gotowe ciasto wstawić na co najmniej 2 dni do lodówki.

 

 

Tutaj jest podany przepis na świąteczne ciasto Użądlenie pszczoły