Miodownik
Ciasto jest najsmaczniejsze po 3 dniach
Przepis na blaszkę o wymiarach 36 cm x 26 cm
Ciasto;
500 g mąki
200 g masła
1 szklanka cukru pudru ( 120 g )
2 jajka
2 łyżki miodu
1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
Masło rozpuścić z cukrem i miodem, po czym wystudzić.
Mąkę przesiać z sodą, dodać szczyptę soli, jajka oraz wystudzone masło.
Wszystkie składniki ciasta zagnieść i podzielić na 3 części.
2 części ciasta rozwałkować i każdą osobno upiec na papierze pergaminowym, w piekarniku nagrzanym do 180° C , czas pieczenia, około 13 minut.
3 część ciasta rozwałkować, wyłożyć na blaszkę po czym rozłożyć masę migdałową z krokantem i upiec tak jak dwa poprzednie placki.
Masa migdałowa z krokantem;
100 g płatków migdałowych
3 łyżki krokantu orzechowego
80 g masła
2 łyżki cukru
Masło rozpuścić, dodać cukier, krokant i migdały, wszystko zagotować i wystudzić.
Krem z kaszy manny;
750 ml mleka
8 łyżek kaszy manny
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
1 niepełna szklanka cukru
200 g masła o temperaturze pokojowej
1 łyżka soku z cytryny
Do mleka wsypać oba rodzaje cukru i kaszą manną, wszystko podgrzewać na małym płomieniu, aż masa zgęstnieje, po czym odstawić do wystudzenia.
Masło utrzeć na puch, następnie cały czas ucierać dodając porcjami zimną kaszę, na końcu wlać sok z cytrynowy.
Dodatkowo;
4 łyżki powideł
Dwa upieczone placki posmarować powidłami, następnie nałożyć krem i ułożyć jeden na drugim.
Na samej górze położyć placek z bakaliami.
Gotowe ciasto wstawić na co najmniej 2 dni do lodówki.
Tutaj jest podany przepis na świąteczne ciasto Użądlenie pszczoły