Strucla orzechowa na cieście serowo drożdżowym

Ciasto;

3,5 szklanki mąki (szklanka 250 ml)

40 g świeżych drożdży

4 łyżki cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

250 ml ciepłego mleka

2 żółtka ze średnich jajek

200 g mielonego twarogu (lub przeciśniętego przez praskę do ziemniaków)

1 kopiasta łyżka masła o temperaturze pokojowej

szczypta soli

 

Pół szklanki letniego mleka wymieszać z 2 łyżkami cukru i drożdżami, następnie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (u mnie rosną w piekarniku nagrzanym do 30 stopni)

Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać szczyptę soli, twaróg, resztę cukru i mleka, cukier waniliowy, żółtka oraz wyrośnięty rozczyn.

Całość wyrobić, dodając pod koniec łyżkę masła.

Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aż zwiększy swoją objętość (na około 1 godzinę)

Wyrośnięte ciasto podzielić na połowę.

Każdą część rozwałkować na posypanej mąką stolnicy.

Następnie posmarować masą orzechową, zostawiając po 1 cm wolnej przestrzeni na brzegach.

Ciasto zawinąć ciasno w rulon, podwijając brzegi do środka.

Każdą struclę zawinąć w papier pergaminowy, zostawiając około 1 cm luzu między ciastem, a papierem.

Zawinięte ciasto zostawić jeszcze około 10 minut w temperaturze pokojowej, po tym czasie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 30 – 35 minut (grzanie górne i dolne)

Po ostudzeniu posmarować lukrem i posypać posiekanymi orzechami

 

Masa orzechowa;

400 g mielonych orzechów

1 szklanka cukru pudru (100 g)

1 łyżeczka cukru waniliowego

200 ml zagęszczonego mleka niesłodzonego

2 białka

szczypta soli

50 ml likieru orzechowego lub rumu (można pominąć)

Do miski wsypać orzechy, cukier puder, cukier waniliowy, mleko oraz likier, na końcu dodać ubite na sztywno ze szczyptą soli białka.

Wszystko wymieszać.

 

Lukier;

1 szklanka cukru pudru

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżka gorącej wody

Wszystko ucierać aż do uzyskania gładkiej masy.

 

Polecam również;

Makowiec luksusowy

Struclę ze serem

Drożdżowy wieniec z masą migdałową

Kruchy makowiec z gotowanym budyniem

Przekładaniec makowo serowy bez pieczenia

Seromakowiec na kruchym spodzie

Deser seromakowy w szklance

Śląskie makówki