Strucla orzechowa na cieście serowo drożdżowym
Ciasto;
3,5 szklanki mąki (szklanka 250 ml)
40 g świeżych drożdży
4 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
250 ml ciepłego mleka
2 żółtka ze średnich jajek
200 g mielonego twarogu (lub przeciśniętego przez praskę do ziemniaków)
1 kopiasta łyżka masła o temperaturze pokojowej
szczypta soli
Pół szklanki letniego mleka wymieszać z 2 łyżkami cukru i drożdżami, następnie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (u mnie rosną w piekarniku nagrzanym do 30 stopni)
Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać szczyptę soli, twaróg, resztę cukru i mleka, cukier waniliowy, żółtka oraz wyrośnięty rozczyn.
Całość wyrobić, dodając pod koniec łyżkę masła.
Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aż zwiększy swoją objętość (na około 1 godzinę)
Wyrośnięte ciasto podzielić na połowę.
Każdą część rozwałkować na posypanej mąką stolnicy.
Następnie posmarować masą orzechową, zostawiając po 1 cm wolnej przestrzeni na brzegach.
Ciasto zawinąć ciasno w rulon, podwijając brzegi do środka.
Każdą struclę zawinąć w papier pergaminowy, zostawiając około 1 cm luzu między ciastem, a papierem.
Zawinięte ciasto zostawić jeszcze około 10 minut w temperaturze pokojowej, po tym czasie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 30 – 35 minut (grzanie górne i dolne)
Po ostudzeniu posmarować lukrem i posypać posiekanymi orzechami
Masa orzechowa;
400 g mielonych orzechów
1 szklanka cukru pudru (100 g)
1 łyżeczka cukru waniliowego
200 ml zagęszczonego mleka niesłodzonego
2 białka
szczypta soli
50 ml likieru orzechowego lub rumu (można pominąć)
Do miski wsypać orzechy, cukier puder, cukier waniliowy, mleko oraz likier, na końcu dodać ubite na sztywno ze szczyptą soli białka.
Wszystko wymieszać.
Lukier;
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka gorącej wody
Wszystko ucierać aż do uzyskania gładkiej masy.
Polecam również;
Drożdżowy wieniec z masą migdałową
Kruchy makowiec z gotowanym budyniem
Przekładaniec makowo serowy bez pieczenia
Seromakowiec na kruchym spodzie