Drożdżowy wieniec z masą migdałową
Masa migdałowa;
200 g zmielonych migdałów
60 g cukru pudru (0,5 szklanki)
150 ml słodkiej śmietanki 30%
(można dodać 0,5 łyżeczki cynamonu)
Wszystkie składniki dobrze wymieszać
Ciasto;
500 g mąki
100 g cukru
40 g świeżych drożdży
200-250 ml ciepłego mleka
50 g masła o temperaturze pokojowej
1 jajko
Drożdże rozetrzeć z dwoma łyżkami cukru, wlać około 50 ml. ciepłego mleka i odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać, dodać resztę ciepłego mleka, cukier, wyrośnięte drożdże i jajko.
Wyrobić ciasto, a pod koniec dodać masło i zagniatać aż będzie odchodziło od rąk.
Całość pozostawić w przykrytej ściereczką misce aż ciasto podwoi objętość.
Po wyrośnięciu jeszcze raz zagnieść i podzielić na dwie części.
Każdą część wyłożyć na blat obsypany niewielką ilością mąki i rozwałkować na cienki placek.
Każdy placek posmarować połową masy migdałowej, zawinąć w rulon i naciąć (nie do końca) na mniejsze kawałki.
Jeden rulon przenieść do wysmarowanej tortownicy (o średnicy 28 cm)następnie przenieść drugi i złączyć jednym końcem.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C około 25 minut (grzanie dolne i górne)
Z tego samego ciasta można również zrobić chałkę.
Tutaj jest podane trochę innych przepisów na świąteczne wypieki;
Sernik z likierem jajecznym pieczony w kąpieli wodnej
Sernik czekoladowy z orzechami