Drożdżowy wieniec z masą migdałową

IMG_3246

 

Masa migdałowa;

200 g zmielonych migdałów

60 g cukru pudru (0,5 szklanki)

150 ml słodkiej śmietanki 30%

(można dodać 0,5 łyżeczki cynamonu)

Wszystkie składniki dobrze wymieszać

Ciasto;

500 g mąki

100 g cukru

40 g świeżych drożdży

200-250 ml ciepłego mleka

50 g masła o temperaturze pokojowej

1 jajko

 

Drożdże rozetrzeć z dwoma łyżkami cukru, wlać około 50 ml. ciepłego mleka i odstawić do wyrośnięcia.

Mąkę przesiać, dodać resztę ciepłego mleka, cukier, wyrośnięte drożdże i jajko.

Wyrobić ciasto, a pod koniec dodać masło i zagniatać aż będzie odchodziło od rąk.

Całość pozostawić w przykrytej ściereczką misce aż ciasto podwoi objętość.

Po wyrośnięciu jeszcze raz zagnieść i podzielić na dwie części.

Każdą część wyłożyć na blat obsypany niewielką ilością mąki i rozwałkować na cienki placek.

Każdy placek posmarować połową masy migdałowej, zawinąć w rulon i naciąć (nie do końca) na mniejsze kawałki.

IMG_3192

Jeden rulon przenieść do wysmarowanej tortownicy (o średnicy 28 cm)następnie przenieść drugi i złączyć jednym końcem.

IMG_3209

Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C około 25 minut (grzanie dolne i górne)

Z tego samego ciasta można robić chałki.