Makowiec luksusowy
Ciasto;
500 g maki
150 g masła
3 średnie żółtka
1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
50 g drożdży
200 ml ciepłego mleka
szczypta soli
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru po czym wlać 1/3 szklanki ciepłego mleka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier waniliowy, szczyptę soli oraz pozostały cukier.
Wlać wyrośnięte drożdże, mleko i żółtka.
Całość zagnieść po czym wlać roztopione letnie masło.
Zagniatać aż masło wpije się w ciasto i będzie odchodziło od rąk
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż do jego podwojenia.
Po wyrośnięciu rozwałkować na dwa cienkie placki (lub jeden) po czym nałożyć masę makową, zostawiając 1 cm wolnego brzegu.
Ciasto z masą zawinąć w rulon oraz luźno w papier pergaminowy (końce nie zawijać w papier) Odstawić na chwilę aby ciasto lekko podrosło (nie może ono mocno przylegać do papieru pergaminowego) najlepiej zostawić trochę luzu przed włożeniem do piekarnika) Wtedy jest szansa że nie popęka.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 st,na około 35 minut
Po upieczeniu posmarować lukrem i posypać posiekanymi orzechami
Masa makowa;
400 g mielonego maku
2 łyżki masła o temperaturze pokojowej
4 łyżki miodu
2 łyżeczki cukru waniliowego
200 g rodzynek
50 ml mocnego rumu
150 g płatków migdałowych
150 g orzechów laskowych
3 średnie białka
2 łyżki marmolady
4 łyżki cukru
Orzechy włożyć do woreczka i potłuc.
Do maku dodać miód, cukier waniliowy, rum, masło, marmoladę oraz pozostałe bakalie.
Na samym końcu dodać ubite ze szczyptą soli białka.
Całość dosłodzić do smaku i delikatnie wymieszać.
Rada;
Suchy mielony mak można również zalać 300 ml gorącego mleka i odstawić do wystudzenia, następnie dodadć pozostałe składniki.
Polecam również ine świąteczne wypieki;
Strucla orzechowa na cieście serowo drożdżowym
Drożdżowy wieniec z masą migdałową
Wilgotny makowiec na półkruchym spodzie
Drożdżowe zawijańce z twarogiem
Sernik czekoladowy z orzechami
Rolada biszkoptowa z masą makową z puszki