Makowiec luksusowy

IMG_7560

 

Ciasto;
500 g maki
150 g masła
3 średnie żółtka
1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
50 g drożdży
200 ml ciepłego mleka
szczypta soli

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru po czym wlać 1/3 szklanki ciepłego mleka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier waniliowy, szczyptę soli oraz pozostały cukier.
Wlać wyrośnięte drożdże, mleko i żółtka.
Całość zagnieść po czym wlać roztopione letnie masło.
Zagniatać aż masło wpije się w ciasto i będzie odchodziło od rąk
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż do jego podwojenia.
Po wyrośnięciu rozwałkować na dwa cienkie placki (lub jeden) po czym nałożyć masę makową, zostawiając 1 cm wolnego brzegu.

Ciasto z masą zawinąć w rulon oraz luźno w papier pergaminowy (końce nie zawijać w papier) Odstawić na chwilę aby ciasto lekko podrosło (nie może ono mocno przylegać do papieru pergaminowego) najlepiej zostawić trochę luzu przed włożeniem do piekarnika) Wtedy jest szansa że nie popęka.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 st,na około 35 minut

Po upieczeniu posmarować lukrem i posypać posiekanymi orzechami

IMG_7555

Masa makowa;
400 g mielonego maku
2 łyżki masła o temperaturze pokojowej
4 łyżki miodu
2 łyżeczki cukru waniliowego
200 g rodzynek
50 ml mocnego rumu
150 g płatków migdałowych
150 g orzechów laskowych
3 średnie białka
2 łyżki marmolady

4 łyżki cukru

Orzechy włożyć do woreczka i potłuc.
Do maku dodać miód, cukier waniliowy, rum, masło, marmoladę oraz pozostałe bakalie.
Na samym końcu dodać ubite ze szczyptą soli białka.
Całość dosłodzić do smaku i delikatnie wymieszać.

 

Na tej stronie jest strucla z serem