Rolady schabowe faszerowane mieloną kiełbasą w sosie kurkowym
14 plastrów schabu bez kości
400 g surowej wędzonej kiełbasy
400 g wędzonej kiełbasy drobiowej
250 g ogórek kiszonych (4 średnie)
1 duża cebula
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżeczki ostrej musztardy
szczypta mielonego pieprzu
tłuszcz do smażenia
Kiełbasę surową i drobiową zmielić, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, natkę pietruszki, musztardę , pieprz oraz ogórki starte na dużych oczkach (wraz ze sokiem)
Plastry mięsa cienko rozbić, na każdym płacie położyć łyżkę farszu z kiełbasy, zawinąć najpierw boki, następnie szczelnie zwinąć.
Zwinięte rolady włożyć na 2 godziny do lodówki (dzięki temu nie trzeba ich potem zawijać nicią ani spinać wykałaczką)
Po tym czasie rolady podsmażyć na gorącym tłuszczu (najpierw zawiniętymi końcami do dołu)
Podsmażone rolady ułożyć w naczyniu, wlać 200 ml wody, na górę można położyć parę gałązek świeżego rozmarynu.
Całość przykryć i włożyć do piekarnika na 60 minut, nagrzanego do 180 °C (grzanie górne i dolne)
Upieczone rolady można podać z sosem kurkowym.
Sos kurkowy;
250 g kurek (mogą być mrożone)
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
1 duża cebula
150 ml wody
250 g mascarpone
3 ząbki czosnku
2 łyżki natki pietruszki
1 łyżka sosu sojowego
sól
pieprz
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle i oleju, dodać oczyszczone, umyte i pokrojone w drobną kostkę kurki, całość smażyć około 5 minut.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wlać wodę i dodać mascarpone.
Wszystko wymieszać i przez chwilę gotować na małym ogniu.
Następnie zdjąć z ognia, wsypać natkę pietruszki i doprawić sosem sojowym, solą oraz pieprzem.
Polecam również;
Rolady faszerowane świeżą kapustą i pieczarkami
Muffinki mięsne z oscypkiem i żurawiną
Rolady z karkówki ze szpinakiem, pomidorami i fetą
Rolady schabowe z kiszoną kapustą i wędzonym boczkiem
Polędwiczka z warzywami i wędzonym serem
Muffinki schabowe z mielonym mięsem
Śląska rolada z kluskami i modrą kapustą