Rolady schabowe faszerowane mieloną kiełbasą w sosie kurkowym

14 plastrów schabu bez kości

400 g surowej wędzonej kiełbasy

400 g wędzonej kiełbasy drobiowej

250 g ogórek kiszonych (4 średnie)

1 duża cebula

4 łyżki posiekanej natki pietruszki

2 łyżeczki ostrej musztardy

szczypta mielonego pieprzu

tłuszcz do smażenia

 

Kiełbasę surową i drobiową zmielić, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, natkę pietruszki, musztardę , pieprz oraz ogórki starte na dużych oczkach (wraz ze sokiem)

Plastry mięsa cienko rozbić, na każdym płacie położyć łyżkę farszu z kiełbasy, zawinąć najpierw boki, następnie szczelnie zwinąć.

Zwinięte rolady włożyć na 2 godziny do lodówki (dzięki temu nie trzeba ich potem zawijać nicią ani spinać wykałaczką)

Po tym czasie rolady podsmażyć na gorącym tłuszczu (najpierw zawiniętymi końcami do dołu)

Podsmażone rolady ułożyć w naczyniu, wlać 200 ml wody, na górę można położyć parę gałązek świeżego rozmarynu.

Całość przykryć i włożyć do piekarnika na 60 minut, nagrzanego do 180 °C (grzanie górne i dolne)

Upieczone rolady można podać z sosem kurkowym.

 

Sos kurkowy;

250 g kurek (mogą być mrożone)

1 łyżka oleju

1 łyżka masła

1 duża cebula

150 ml wody

250 g mascarpone

3 ząbki czosnku

2 łyżki natki pietruszki

1 łyżka sosu sojowego

sól

pieprz

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle i oleju, dodać oczyszczone, umyte i pokrojone w drobną kostkę kurki, całość smażyć około 5 minut.

Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wlać wodę i dodać mascarpone.

Wszystko wymieszać i przez chwilę gotować na małym ogniu.

Następnie zdjąć z ognia, wsypać natkę pietruszki i doprawić sosem sojowym, solą oraz pieprzem.

 

Polecam również;

Rolady faszerowane świeżą kapustą i pieczarkami

Roladki z mieszanką chińską

Muffinki mięsne z oscypkiem i żurawiną

Rolady z karkówki ze szpinakiem, pomidorami i fetą

Rolady drobiowe z marchewką

Rolady schabowe z kiszoną kapustą i wędzonym boczkiem

Polędwiczka z warzywami i wędzonym serem

Muffinki schabowe z mielonym mięsem

Drobiowe zawijańce z serami

Śląska rolada z kluskami i modrą kapustą