Roladki z polędwiczki wieprzowej z oscypkiem i żurawiną w formie do muffinek

Roladki z polędwiczki wieprzowej z oscypkiem i żurawiną, w formie do muffinek11

Roladki piecze się znakomicie ponieważ nie trzeba je zawijać nitką, ani spinać wykałaczkami

Z takiej foremki smakują również tradycyjne klopsiki mięsne

1 duża polędwica wieprzowa ( około 750 g)

6 wędzonych oscypków

60 g suszonej żurawiny

sól, pieprz

Potrzebna będzie;

wysmarowana tłuszczem foremka do muffinek na 12 sztuk

Żurawinę namoczyć w letniej wodzie przez 20 minut.

Polędwicę pokroić na 12 części, po czym lekko rozbić na płaty tak aby nadmiar mięsa wystawał ponad otwór.

W każdy otwór włożyć płat mięsa, lekko posolić i posypać pieprzem, po czym dodać do środka 0,5 oscypka oraz parę sztuk odsączonej z wody żurawiny

Roladki przykryć wystającym nadmiarem mięsa i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180°C na około 35 – 45 minut (grzanie górne i dolne)

Roladki z polędwiczki wieprzowej z oscypkiem i żurawiną, w formie do muffinek0000

 

Roladki z polędwiczki wieprzowej z oscypkiem i żurawiną, w formie do muffinek12

 

W podobny sposób można zrobić muffinki ze schabu, faszerowane mięsem mielonym