Roladki z polędwiczki wieprzowej z oscypkiem i żurawiną w formie do muffinek
Roladki piecze się znakomicie ponieważ nie trzeba je zawijać nitką, ani spinać wykałaczkami
Z takiej foremki smakują również tradycyjne klopsiki mięsne
1 duża polędwica wieprzowa ( około 750 g)
6 wędzonych oscypków
60 g suszonej żurawiny
sól, pieprz
Potrzebna będzie;
wysmarowana tłuszczem foremka do muffinek na 12 sztuk
Żurawinę namoczyć w letniej wodzie przez 20 minut.
Polędwicę pokroić na 12 części, po czym lekko rozbić na płaty tak aby nadmiar mięsa wystawał ponad otwór.
W każdy otwór włożyć płat mięsa, lekko posolić i posypać pieprzem, po czym dodać do środka 0,5 oscypka oraz parę sztuk odsączonej z wody żurawiny
Roladki przykryć wystającym nadmiarem mięsa i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180°C na około 35 – 45 minut (grzanie górne i dolne)
W podobny sposób można zrobić muffinki ze schabu, faszerowane mięsem mielonym