Roladki schabowe faszerowane pieczarkami oraz świeżą kapustą i papryką

roladki-schabowe-faszerowane-pieczarkami-oraz-swieza-kapusta-i-papryka2

Roladki są najsmaczniejsze gdy jest młoda kapusta.

 

1 kg schabu bez kości

Farsz;

0,5 kg świeżej poszatkowanej białej kapusty

0,5 kg pieczarek

1 duża cebula

1 mała świeża papryka czerwona

1 mała papryka zielona

3 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego

0,5 łyżeczki mielonego kminku

3 ząbki posiekanego czosnku

duża szczypta ostrej sproszkowanej papryki

3 łyżki klarowanego masa

2 liście laurowe

5 kulek ziela angielskiego

sól

Dodatkowo do duszenia mięsa;

0,5 litra wody

2 kopiaste łyżeczki musztardy

 

Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na 1 łyżce masła, dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć aż woda z grzybów częściowo odparuje.

Następnie dodać poszatkowaną kapustę, po czym doprawić kminkiem, solą i sproszkowana ostrą papryką.

Całość dusić pod przykryciem aż kapusta zmięknie ( tak aby nie była rozgotowana )

Pod koniec duszenia zdjąć pokrywkę aby cała woda wyparowała i dodać koncentrat oraz posiekany czosnek.

Wszystko lekko przesmażyć, zdjąć z ognia, dodać pokrojone w kostkę papryki, wymieszać i odstawić do wystygnięcia.

 

Schab pokroić na 8 plastrów, po czym każdy rozbić i oprószyć solą.

Na każdy rozbity płat mięsa nałożyć farsz i zawinąć bawełnianą nicią.

W rondlu roztopić resztę masła i smażyć rolady na rumiano z każdej strony.

Następnie wlać 0,5 litra wody wymieszanej z musztardą i dodać liście laurowe i ziele angielskie.

Całość dusić pod przykryciem około 40 minut.

Sos przecedzić przez sito, zagęścić niewielką ilością wody wymieszanej z 2 łyżeczkami mąki i doprawić.

roladki-schabowe-faszerowane-pieczarkami-oraz-swieza-kapusta-i-papryka30

roladki-schabowe-faszerowane-pieczarkami-oraz-swieza-kapusta-i-papryka38

roladki-schabowe-faszerowane-pieczarkami-oraz-swieza-kapusta-i-papryka6