Roladki schabowe faszerowane pieczarkami oraz świeżą kapustą i papryką
Roladki są najsmaczniejsze gdy jest młoda kapusta.
1 kg schabu bez kości
Farsz;
0,5 kg świeżej poszatkowanej białej kapusty
0,5 kg pieczarek
1 duża cebula
1 mała świeża papryka czerwona
1 mała papryka zielona
3 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego
0,5 łyżeczki mielonego kminku
3 ząbki posiekanego czosnku
duża szczypta ostrej sproszkowanej papryki
3 łyżki klarowanego masa
2 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
sól
Dodatkowo do duszenia mięsa;
0,5 litra wody
2 kopiaste łyżeczki musztardy
Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na 1 łyżce masła, dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć aż woda z grzybów częściowo odparuje.
Następnie dodać poszatkowaną kapustę, po czym doprawić kminkiem, solą i sproszkowana ostrą papryką.
Całość dusić pod przykryciem aż kapusta zmięknie ( tak aby nie była rozgotowana )
Pod koniec duszenia zdjąć pokrywkę aby cała woda wyparowała i dodać koncentrat oraz posiekany czosnek.
Wszystko lekko przesmażyć, zdjąć z ognia, dodać pokrojone w kostkę papryki, wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
Schab pokroić na 8 plastrów, po czym każdy rozbić i oprószyć solą.
Na każdy rozbity płat mięsa nałożyć farsz i zawinąć bawełnianą nicią.
W rondlu roztopić resztę masła i smażyć rolady na rumiano z każdej strony.
Następnie wlać 0,5 litra wody wymieszanej z musztardą i dodać liście laurowe i ziele angielskie.
Całość dusić pod przykryciem około 40 minut.
Sos przecedzić przez sito, zagęścić niewielką ilością wody wymieszanej z 2 łyżeczkami mąki i doprawić.