Schabowe muffinki z mielonym mięsem

schabowe-muffinki
1 kg schabu
600 g mięsa mielonego
35 dag pieczarek
1 cebula
1 czerwona papryka
3 ząbki czosnku
2 łyżki przyprawy do zup ( lub sosu sojowego )
sól, pieprz

Farsz;
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać pokrojone pieczarki, i dusić wszystko aż do wyparowania wody.
Do mielonego mięsa dodać podsmażone pieczarki z cebulką, pokrojoną w kostkę paprykę, przeciśnięty czosnek, maggi, następnie wszystko doprawić solą i pieprzem
Schab pokroić na 12 plastrów, każdy plaster rozbić na cienki płat.
Formę do muffinek wysmarować margaryną, w każdy otwór wcisnąć płat schabu, po czym włożyć do środka farsz z mięsa mielonego, całość przykryć wystającym schabem.

 

Schabowe muffinki5
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni,około 30 – 35 minut ( do miękkości )

W razie gdyby były jeszcze nieco twarde, przykryć folią aluminiową

W podobny sposób można zrobić roladki z polędwicy nadziewane oscypkiem