Rolady schabowe z kiszoną kapustą i wędzonym boczkiem

Do farszu można dodać szczyptę mielonego kminku i ziela angielskiego.

4 – 5 plastrów wieprzowego schabu

Farsz;

150 g chudego wędzonego boczku

300 g odciśniętej kapusty kiszonej

1 duża cebula

1 łyżeczka przyprawy do zup w płynie

pieprz

sól

 

Kotlety rozbić na cienkie płaty i lekko oprószyć solą.

Boczek pokroić w kostkę i wytopić, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć aż cebula się zrumieni.

Posiekaną surową kapustę wymieszać z boczkiem i cebulą, doprawić przyprawą do zup oraz pieprzem.

Farsz nakładać na rozbite płaty, zawinąć i obwiązać bawełnianą nicią.

Smażyć na gorącym tłuszczu ze wszystkich stron, po czym dusić do miękkości pod przykryciem ( podlewając czasami wodą )

Polecam również;

Śląskie rolady z kluskami

Schab faszerowany mielonym mięsem, pieczarkami i papryką

Rolady ze świeżą kapustą i pieczarkami

Roladki z pesto

Roladki schabowe z mieszanką chińską

Roladki z oscypkiem i żurawiną w formie do muffinek

Rolady z karczku ze szpinakiem

Rolady drobiowe z marchewką

Schabowe muffinki z mielonym mięsem

Drobiowe zawijańce z serami