Polędwica z warzywami i wędzonym serem
1 polędwiczka wieprzowa (600 g)
100 g szynki parmeńskiej ( lub boczku wędzonego )
1 mała papryka czerwona
1 mała papryka żółta
300 g pieczarek (lub kurek)
1 mały por
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
100 g sera wędzonego
pieprz
Grzyby pokroić i podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu wraz z pokrojonym w plastry porem.
Podsmażone składniki włożyć do miski dodając pokrojone w kosteczkę obie papryki, oraz natkę pietruszki i starty ser.
Polędwicę przekroić wzdłuż (nie do końca) tak aby powstał prostokąt, następnie lekko rozbić na cienki płat i oprószyć mielonym pieprzem.
Na mięsie ułożyć plastry szynki parmeńskiej, następnie rozłożyć farsz i zawinąć
Całość obwiązać bawełnianą nicią i podsmażyć ze wszystkich stron na niewielkiej ilości tłuszczu.
Następnie mięso włożyć do brytfanny i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 50 minut pod przykryciem.
Z resztą farszu który pozostał można zrobić sos, potrzeba do tego;
400 ml słodkiej śmietanki
1 posiekany ząbek czosnku
50 g sera pleśniowego (lub topionego)
Farsz włożyć na patelnię, dodać czosnek, ser po czym wlać śmietanę i chwilę poddusić
( sos można na końcu zmiksować )
Polecam również inne dania z polędwiczki.
Polędwiczka w sosie śmietanowym z zielonym pieprzem
Polędwiczki w sosie gorgonzola
Warkocz z polędwicy w sosie kurkowym
Roladki z polędwicy w formie muffinek