Polędwica z warzywami i wędzonym serem

IMG_2112

 

1 polędwiczka wieprzowa (600 g)
100 g szynki parmeńskiej
1 mała papryka czerwona
1 mała papryka żółta
300 g pieczarek (lub kurek)
1 mały por
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
100 g sera wędzonego
pieprz

Grzyby pokroić i podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu wraz z pokrojonym w plastry porem.
Podsmażone składniki włożyć do miski dodając pokrojone w kosteczki papryki, natkę pietruszki oraz starty ser.
Polędwicę przekroić wzdłuż (nie do końca) tak aby powstał prostokąt, następnie lekko rozbić na cienki płat i oprószyć mielonym pieprzem.
Na mięsie ułożyć plastry szynki parmeńskiej, następnie rozłożyć farsz i zawinąć

IMG_2069
Całość obwiązać bawełnianą nicią i podsmażyć ze wszystkich stron na niewielkiej ilości tłuszczu.
Następnie mięso włożyć do brytfanny i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 50 minut pod przykryciem.

Z resztą farszu który pozostał można zrobić sos,potrzeba do tego;
400 ml słodkiej śmietanki
1 posiekany ząbek czosnku
50 g sera pleśniowego (lub topionego)

Farsz włożyć na patelnię, dodać czosnek, ser po czym wlać śmietanę i chwilę poddusić

IMG_2080

Tutaj podane są różne dania z polędwiczki ;

Polędwiczka w sosie śmietanowym z zielonym pieprzem

Polędwiczki w sosie gorgonzola

Warkocz z polędwicy w sosie kurkowym

Roladki z polędwicy w formie muffinek

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*