Roladki drobiowe z marchewką

Roladki drobiowe z marchewką1

 

Marchewka zrobiona w ten sposób jest również znakomita jako dodatek do drugiego dania.

8 pojedynczych piersi z kurczaka
800 g marchewki
1 duża cebula
0,5 szklanki słodkiej śmietanki 30%
sól,pieprz
Do panierki;
2 jajka
mąka
bułka tarta

Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach po czym posolić i dusić na niewielkiej ilości oleju ( lub masła )
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i wsypać do marchewki.
Gdy całość będzie już prawie miękka wlać śmietanę i dusić aż do jej odparowania, następnie doprawić pieprzem.
Piersi rozbić na cienkie płaty, posolić i nałożyć porcję marchewki.
Każdą roladkę panierować w mące, jajku i bułce tartej po czym smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano.
Usmażone roladki wkładamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 220°C