Kluski śląskie z roladą i modrą kapustą
Na Śląsku są dwa rodzaje klusek, są kluski czarne ( patrz; czorne ) gdzie miesza się ugotowane ziemniaki z tartymi surowymi, są one znane jako kluski szare lub żelazne.
Najczęściej jednak robi są kluski białe z charakterystyczną dziurką na sos.
Białe kluski śląskie ( gumiklyjzy )
Do prawdziwych klusek śląskich nie dodaje się jajka, ale jak ktoś ma taką potrzebę to może sobie jedno dodać. Gdy ziemniaki nie są gotowane w osolonej wodzie, wtedy do ciasta ziemniaczanego dodajemy 1 łyżeczkę soli
Składniki;
1 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.
Ugotowane przecisnąć przez praskę do miski.
Ziemniaki w misce wyrównać i podzielić na 4 części.
Jedną część wyjąć i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną.
Następnie dodać odłożoną część ziemniaków i szybko wszystko wyrobić na jednolite ciasto.
Z ciasta formować kluski, następnie w każdej zrobić dziurkę
Kluski wrzucić do wrzącej i osolonej wody, gotować około 2 minuty od momentu wypłynięcia.
Ważne;
Ziemniak ziemniakowi nierówny, czasem przy zagniataniu okazuje się że ciasto jest zbyt kleiste, wtedy trzeba dosypać trochę mąki ziemniaczanej, a gdy ciasto jest za suche, wtedy dolać odrobinę wody.
Najważniejsze aby ziemniaków z mąką nie zagniatać zbyt długo bo zrobią się wodniste.
Śląskie rolady;
1 kg chudego mięsa wołowego
Farsz;
250 g surowego boczku wędzonego
250 g kiełbasy śląskiej ( lub nieco więcej )
1 duża cebula
2 ogórki kiszone
6 łyżeczek musztardy
Mięso pokroić na 6 plastrów , następnie cienko rozbić.
Każdy plaster posypać pieprzem, odrobiną soli i posmarować łyżeczką musztardy.
Składniki farszu pokroić w kostkę i wymieszać.
Następnie na każdy plaster mięsa ułożyć po 2 kopiaste łyżki farszu po czym zawinąć i obwiązać białą, bawełnianą nicią.
W brytfance roztopić trochę smalcu ( lub masła klarowanego ) i smażyć rolady z obu stron na mocno rumiany kolor.
Następnie podlać ciepłą wodą i dusić do miękkości (od czasu do czasu, dolewając trochę ciepłej wody) Trwa to mniej więcej 1,5 godziny.
Miękkie rolady wyjąć i usunąć nitkę, sos przecedzić i zagęścić zawiesiną z wody i mąki pszennej.
Ja najczęściej zagęszczam mąką wymieszaną z maślanką, wtedy sos jest lekko kwaskowy.
Modra kapusta;
1 mała główka kapusty niebieskiej
2 średnie cebule pokrojone w kostkę
3 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
150 g surowego boczku wędzonego
1 mały kieliszek octu spirytusowego
2 płaskie łyżeczki cukru
sól
pieprz mielony
Boczek pokroić w kostkę i wytopić na skwarki razem z cebulką.
Kapustę poszatkować, zalać wodą, dodać ziele angielskie i liść laurowy po czym ugotować prawie do miękkości ( pod koniec gotowania wlać dla koloru ocet )
Następnie niezbyt miękką kapustę odcedzić, a następnie podsmażyć na wytopionym boczku z cebulką.
Całość doprawić solą , cukrem i pieprzem (w razie potrzeby jeszcze odrobiną octu)
Tutaj jest przepis na duszoną kapustę z goździkami ( dymfkraut )