Kakaowe ciasteczka z rękawa cukierniczego

200 g masła o temperaturze pokojowej

100 g cukru pudru

1 jajko

250 mąki tortowej

1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka kakao

szczypta soli

( Można dodać parę kropel olejku migdałowego )

 

Masło z cukrem i szczyptą soli utrzeć na puch, następnie dodać jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz kakao.

Blachę wyłożyć papierem pergaminowym i rękawem cukierniczym wyciskać obok siebie rozetki.

Następnie blachę z surowymi ciasteczkami włożyć do lodówki na około 30 minut.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180° C około 12 – 15 minut.

Po wystudzeniu polać roztopioną czekoladą deserową i lukrem.

 

 

Tutaj są podane przepisy na inne ciasteczka ;

Rożki orzechowe

Półksiężyce z marmoladą

Kokosanki

Ślimaczki

Pierniki

Orzechowe ule

Kruche babeczki

Rogaliki krucho drożdżowe z marmoladą

Ciasteczka spiralki

Obcięte paluchy

Ciasteczka pieczarki

Ciasteczka kokosowe

Ciasteczka maślane

Anyżki

Ciasteczka jak biszkopciki

Ciasteczka różyczki

Pierożki drożdżowe bez wyrastania