Kakaowe ciasteczka z rękawa cukierniczego
200 g masła o temperaturze pokojowej
100 g cukru pudru
1 jajko
250 mąki tortowej
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
szczypta soli
( Można dodać parę kropel olejku migdałowego )
Masło z cukrem i szczyptą soli utrzeć na puch, następnie dodać jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz kakao.
Blachę wyłożyć papierem pergaminowym i rękawem cukierniczym wyciskać obok siebie rozetki.
Następnie blachę z surowymi ciasteczkami włożyć do lodówki na około 30 minut.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180° C około 12 – 15 minut.
Po wystudzeniu polać roztopioną czekoladą deserową i lukrem.
Tutaj są podane przepisy na inne ciasteczka ;
Rogaliki krucho drożdżowe z marmoladą
Pierożki drożdżowe bez wyrastania