Spiralki drożdżowe z makiem

Spiralki drożdżowe z makiem

Do farszu użyłam puszki makowej.

5 szklanek mąki ( szklanka o pojemności 250 ml )
2 jajka
3/4 kostki zimnego masła
4 łyżki cukru
1 szklanka gęstego jogurtu (lub śmietany)
100 g drożdży
szczypta soli

 

Drożdże rozetrzeć z cukrem.
Margarynę posiekać z mąką,dodać pozostałe składniki oraz drożdże.
Wszystko zagnieść po czym włożyć do lodówki bez przykrycia na minimum 1 godzinę (można zostawić na całą noc)
Ciasto podzielić na dwie części.
Każdą część bardzo cienko rozwałkować, posmarować połową masy makowej i zawinąć w rulon.
Zawinięte ciasto pokroić na paski o szerokości 1,5cm -2 cm.
Układać na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, około 20 minut
Po wystygnięciu można posmarować lukrem.

Masa;
1 puszka masy makowej (900 g)
1 jajko
2-3 łyżki kaszy manny (w zależności jak rzadka jest masa)
200 g dowolnych bakalii
aromat migdałowy(parę kropel)
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.