Orzeszki
Do pieczenia tych orzeszków używam patelni którą kładzie się na gazowy płomień.
60 dag mąki tortowej
15 dag masła o temperaturze pokojowej
10 dag smalcu
0,5 szklanki cukru pudru
2 żółtka
100 ml gęstej śmietany
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżka octu
Sodę zalać octem.
Wszystkie składniki wraz z sodą zagnieść, uformować małe kuleczki wielkości orzecha laskowego.
Z ciasta zrobić małe kuleczki w wielkości orzecha laskowego, włożyć do każdego otworu w patelni, po czym zamknąć i położyć na palnik gazowy.
Piec z każdej strony około 3 minuty.
II przepis bez sody;
600 g mąki tortowej
300 g masła temperaturze pokojowej
3 łyżki cukru pudru
4 żółtka
4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystko zagnieść i zrobić tak jak w przepisie powyżej.
Orzeszki można też zrobić w małych pojedynczych foremkach, wtedy każdą foremką przed pierwszym użyciem wysmarować lekko olejem, po czym wylepiać cienką warstwą ciasta, piec na zloty kolor (około 5 minut) w 175−180 stopniach
Po upieczeniu i wystygnięciu napełniamy dowolnym kremem i zlepiamy dwie połówki razem.
Orzeszki można upiec nawet dwa tygodnie wcześniej, a krem nałożyć dzień przed spożyciem
Krem kokosowy lub orzechowy;
0,5 szklanki mleka krowiego
0,5 szklanki cukru pudru
125 g masła
1,5 szklanki mleka w proszku
4 – 5 łyżek wiórków kokosowych lub mielonych orzechów
(można dodać również 2 łyżki czekoladowego kremu typu nutella)
Płynne mleko wlać do garnka i zagotować, następnie wystudzić.
Masło utrzeć na puch , następnie wlać wystudzone mleko i dokładnie zmiksować.
Na końcu wsypać mleko w proszku i pozostałe dodatki
Krem kajmakowy;
400 g masła o temperaturze pokojowej
250 – 300 g masy kajmakowej
3/4 szklanki orzechów mielonych
Masło utrzeć na puch, dodać porcjami masę kajmakową.
Na końcu wsypać orzechy i dokładnie wymieszać.
(Można dodać kieliszek spirytusu)
Krem orzechowy bez mleka w proszku;
1 szklanka mleka (pojemność 250 ml)
100 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 szklanki zmielonych orzechów
1 kostka masła o temperaturze pokojowej
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.
Wsypać orzechy orzechy i wystudzić.
Masło utrzeć i dodawać partiami wystudzoną masę.
Na końcu można wlać kieliszek mocnego alkoholu