Orzeszki

Orzeszki

Do pieczenia tych orzeszków używam specjalnej patelni

60 dag mąki
15 dag masła ( lub margaryny)
10 dag smalcu
0,5 szklanki cukru pudru
2 zółtka
100 ml gęstej śmietany
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżka octu

 

Sodę zalać octem.
Wszystkie składniki wraz z sodą zagnieść, uformować małe kuleczki wielkości orzecha laskowego.

Z ciasta zrobić małe kuleczki w wielkości orzecha laskowego , włożyć do każdego otworu w patelni, po czym zamknąć i  położyć na palnik gazowy.

Piec z każdej strony po 3 minuty.

 

Orzeszki można też zrobić w małych pojedynczych foremkach, wtedy każdą foremką przed pierwszym użyciem wysmarować lekko olejem, po czym wylepiać cienką warstwą ciasta, piec na zloty kolor (około 5 minut) w 175−180 stopniach

Po upieczeniu i wystygnięciu napełniamy dowolnym kremem i zlepiamy dwie połówki razem.

Orzeszki można upiec nawet dwa tygodnie wcześniej, a krem nałożyć dzień przed spożyciem

 

Krem kokosowy lub orzechowy;

0,5 szklanki mleka krowiego

0,5 szklanki cukru pudru

125 g masła

1,5 szklanki mleka w proszku

4 – 5 łyżek wiórków kokosowych lub mielonych orzechów

(można dodać również 2 łyżki czekoladowego kremu typu nutella)

Płynne mleko wlać do garnka i zagotować, następnie wystudzić.

Masło utrzeć na puch , następnie wlać wystudzone mleko i dokładnie zmiksować.

Na końcu wsypać mleko w proszku i pozostałe dodatki

 

Krem kajmakowy;

400 g masła o temperaturze pokojowej

250 – 300 g masy kajmakowej

3/4 szklanki orzechów mielonych

Masło utrzeć na puch, dodać porcjami masę kajmakową.

Na końcu wsypać orzechy i dokładnie wymieszać.

(Można dodać kieliszek spirytusu)