Orzeszki
Do pieczenia tych orzeszków używam specjalnej patelni
60 dag mąki
15 dag masła ( lub margaryny)
10 dag smalcu
0,5 szklanki cukru pudru
2 zółtka
100 ml gęstej śmietany
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżka octu
Sodę zalać octem.
Wszystkie składniki wraz z sodą zagnieść, uformować małe kuleczki wielkości orzecha laskowego.
Z ciasta zrobić małe kuleczki w wielkości orzecha laskowego , włożyć do każdego otworu w patelni, po czym zamknąć i położyć na palnik gazowy.
Piec z każdej strony po 3 minuty.
Orzeszki można też zrobić w małych pojedynczych foremkach, wtedy każdą foremką przed pierwszym użyciem wysmarować lekko olejem, po czym wylepiać cienką warstwą ciasta, piec na zloty kolor (około 5 minut) w 175−180 stopniach
Po upieczeniu i wystygnięciu napełniamy dowolnym kremem i zlepiamy dwie połówki razem.
Orzeszki można upiec nawet dwa tygodnie wcześniej, a krem nałożyć dzień przed spożyciem
Krem kokosowy lub orzechowy;
0,5 szklanki mleka krowiego
0,5 szklanki cukru pudru
125 g masła
1,5 szklanki mleka w proszku
4 – 5 łyżek wiórków kokosowych lub mielonych orzechów
(można dodać również 2 łyżki czekoladowego kremu typu nutella)
Płynne mleko wlać do garnka i zagotować, następnie wystudzić.
Masło utrzeć na puch , następnie wlać wystudzone mleko i dokładnie zmiksować.
Na końcu wsypać mleko w proszku i pozostałe dodatki
Krem kajmakowy;
400 g masła o temperaturze pokojowej
250 – 300 g masy kajmakowej
3/4 szklanki orzechów mielonych
Masło utrzeć na puch, dodać porcjami masę kajmakową.
Na końcu wsypać orzechy i dokładnie wymieszać.
(Można dodać kieliszek spirytusu)