Orzeszki

Orzeszki

Do pieczenia tych orzeszków używam patelni którą kładzie się na gazowy płomień.

60 dag mąki tortowej

15 dag masła o temperaturze pokojowej
10 dag smalcu
0,5 szklanki cukru pudru
2 żółtka
100 ml gęstej śmietany
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżka octu

Sodę zalać octem.
Wszystkie składniki wraz z sodą zagnieść, uformować małe kuleczki wielkości orzecha laskowego.

Z ciasta zrobić małe kuleczki w wielkości orzecha laskowego, włożyć do każdego otworu w patelni, po czym zamknąć i położyć na palnik gazowy.

Piec z każdej strony około 3 minuty.

 

II przepis bez sody;

600 g mąki tortowej

300 g masła temperaturze pokojowej

3 łyżki cukru pudru

4 żółtka

4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystko zagnieść i zrobić tak jak w przepisie powyżej.

 

Orzeszki można też zrobić w małych pojedynczych foremkach, wtedy każdą foremką przed pierwszym użyciem wysmarować lekko olejem, po czym wylepiać cienką warstwą ciasta, piec na zloty kolor (około 5 minut) w 175−180 stopniach

Po upieczeniu i wystygnięciu napełniamy dowolnym kremem i zlepiamy dwie połówki razem.

Orzeszki można upiec nawet dwa tygodnie wcześniej, a krem nałożyć dzień przed spożyciem

 

Krem kokosowy lub orzechowy;

0,5 szklanki mleka krowiego

0,5 szklanki cukru pudru

125 g masła

1,5 szklanki mleka w proszku

4 – 5 łyżek wiórków kokosowych lub mielonych orzechów

(można dodać również 2 łyżki czekoladowego kremu typu nutella)

Płynne mleko wlać do garnka i zagotować, następnie wystudzić.

Masło utrzeć na puch , następnie wlać wystudzone mleko i dokładnie zmiksować.

Na końcu wsypać mleko w proszku i pozostałe dodatki

 

Krem kajmakowy;

400 g masła o temperaturze pokojowej

250 – 300 g masy kajmakowej

3/4 szklanki orzechów mielonych

Masło utrzeć na puch, dodać porcjami masę kajmakową.

Na końcu wsypać orzechy i dokładnie wymieszać.

(Można dodać kieliszek spirytusu)

 

Krem orzechowy bez mleka w proszku;

1 szklanka mleka (pojemność 250 ml)

100 g cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

2 szklanki zmielonych orzechów

1 kostka masła o temperaturze pokojowej

Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.

Wsypać orzechy orzechy i wystudzić.

Masło utrzeć i dodawać partiami wystudzoną masę.

Na końcu można wlać kieliszek  mocnego alkoholu