Szarlotka w szklance
1 kg obranych jabłek
2-3 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
500 g dowolnych kruchych ciasteczek
500 – 600 g śmietany kremówki
2 łyżeczki cukru waniliowego
Drobno pokrojone jabłka poddusić z cukrem i cynamonem do miękkości.
Ciasteczka rozwałkować we woreczku foliowym
Śmietanę ubić z cukrem waniliowym.
Do szklanek nakładać kolejno około 2 łyżki zimnego musu z jabłek, herbatniki i śmietanę.
Śmietanę można wcześniej utrwalić zagęstnikiem lub 1 łyżeczką żelatyny namoczonej i rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody. Można również wsypać do ubitej śmietany 4 łyżki mleka suszonego
Proponuję również inne proste desery;
Deser serowo makowy w szklance
Deser bananowo czekoladowy z michałkami