Deser Szwarcwaldzki


Deser Szwarcwaldzki 6

 

Deser jest zrobiony w 4 szklankach o pojemności 275 ml, proponuję jednak użyć większych szklanek.

300 ml kompotu z wiśni
2 łyżki cukru
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
6 łyżek wiśni z kompotu(lub mrożonych)
8 łyżek wiśniowej nalewki
200 g kruchych ciasteczek o smaku czekoladowym
1 płaska łyżeczka żelatyny
400 ml śmietany kremowej 30/%
2 łyżeczki cukru wanilinowego.

Zagotować 250 ml kompotu wiśniowego z dodatkiem cukru, w pozostałym soku rozmieszać mąkę ziemniaczaną i ugotować kisiel
Do ugotowanego kisielu wsypać wiśnie, lekko ostudzić i wlać nalewkę, całość dobrze wymieszać i ostudzić.

( Można użyć gotowej frużeliny wiśniowej, jest smaczniejsza )

Wykonanie;

Ciasteczka wsypać do woreczka i rozwałkować wałkiem.
Żelatynę zalać zimną wodą (25 ml), odstawić aż napęcznieje po czym rozpuścić.
Śmietanę ubić z cukrem wanilinowym i wlać letnią żelatynę.

Do szklanki wsypać, 1,5 łyżki pokruszonych ciasteczek, na to 1,5 łyżki masy wiśniowej i 2 łyżki ubitej śmietany, czynność powtórzyć.

Zamiast kompotu można użyć soku wiśniowego z kartonika, wtedy nie dodajemy już cukru.