Deser lodowy
400 ml ( lub 500 ) śmietany 30%
2 jajka
2,5 łyżki cukru pudru
1 mały cukier waniliowy (8 g)
Garść malin, jagód lub innych miękkich owoców (mogą być mrożone)
Jajka umyć i sparzyć wrzątkiem.
Białka ubić na sztywną pianę.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na kogel-mogel.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym
Wszystkie składniki wymieszać łyżką
Połowę masy przelać do małej keksówki wyłożoną folią spożywczą, ułożyć owoce.
Owoce zalać pozostałą masą.
Wstawić do zamrażalnika na całą noc
Przed podaniem wyjąć z zamrażarki co najmniej 10 minut wcześniej.
Do masy zamiast owoców,można dać (tak jak w tym przypadku) mus owocowy lub zimny sos czekoladowy.
Z podwójnej porcji można zrobić wyśmienity tort lodowy.
Gdy użyjemy truskawek do tego deseru,trzeba je najpierw drobno pokroić.