Deser bananowy

 

deser-bananowyDeser można również użyć jako masy do przełożenia biszkoptu.

3 duże banany
0,5 kg zmielonego twarogu
3 łyżki cukru pudru
2 śnieżki (lub 0,5 litra kremówki)
3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
4 płaskie łyżeczki żelatyny

125 ml zimnego mleka ( lub wody)


Żelatynę zalać połową szklanki zimnej wody ( lub mleka ) i odstawić aż napęcznieje, następnie rozpuścić na małym płomieniu
Śnieżki ubić wg przepisu na opakowaniu.
Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach
Banany pokroić na mniejsze części.

Banany wrzucić do miski, dodać twaróg i cukier puder, wszystko dobrze zmiksować
Do masy twarogowej dodać ubitą śnieżkę, startą czekoladę, oraz rozpuszczoną żelatynę.

Deser wlać do szklanek i ozdobić dodatkową porcją tartej czekolady.

Włożyć do lodówki na około 3 godziny

 

Tutaj jest Deser bananowo czekoladowy z michałkami