Deser serowo bananowy
Deser można również użyć jako masy do przełożenia biszkoptu.
3 duże banany
0,5 kg zmielonego twarogu
3 łyżki cukru pudru
2 śnieżki (lub 0,5 litra kremówki)
3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
4 płaskie łyżeczki żelatyny
125 ml zimnego mleka ( lub wody)
Żelatynę zalać połową szklanki zimnej wody ( lub mleka ) i odstawić aż napęcznieje, następnie rozpuścić na małym płomieniu
Śnieżki ubić wg przepisu na opakowaniu.
Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach
Banany pokroić na mniejsze części.
Banany wrzucić do miski, dodać twaróg i cukier puder, wszystko dobrze zmiksować
Do masy twarogowej dodać ubitą śnieżkę, startą czekoladę, oraz rozpuszczoną żelatynę.
Deser wlać do szklanek i ozdobić dodatkową porcją tartej czekolady.
Włożyć do lodówki na około 3 godziny
Tutaj jest Deser bananowo czekoladowy z michałkami