Pianka truskawkowa
Z podanego przepisu wychodzi 8 pełnych pucharków o pojemności 350 ml.
450 g truskawek (mogą być mrożone)
3 galaretki truskawkowe
3 szklanki gorącej wody (szklanka 250 ml)
300 ml zimnego mleka zagęszczonego niesłodzonego (użyłam 4% z Gostynia)
Dodatkowo;
8 truskawek do dekoracji
Truskawki zmiksować (mrożone wcześniej rozmrozić)
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić.
Zimne i nadal płynne galaretki zmiksować na najwyższych obrotach około 5 minut.
(galaretki ponad 3 krotnie zwiększą swoją objętość)
Następnie wlać zimne mleko nie przerywając ubijania.
Miksować aż masa się nieco powiększy i zacznie tężeć.
Na końcu wlać zmiksowane truskawki i chwilkę ubijać aż wszystko się połączy.
Gęstniejącą masę wlać do pucharków i włożyć do lodówki na kilka godzin.
Deser ozdobić truskawką.