Kawa mrożona

kawa

 

Przepis na 4 szklanki o pojemności 450 ml

600 ml gorącej wody

4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej dobrej jakości

2 łyżki cukru

400 ml śmietany kremówki 30%

4 łyżeczki cukru waniliowego

400 g lodów waniliowych

Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, posłodzić i oziębić.

Zimną śmietanę ubić z cukrem waniliowym

Do każdej szklanki wlać 150 ml wystudzonej kawy, następnie dodać 100 g lodów i 2 kopiaste łyżki bitej śmietany.

 

Nie polecam kremówki z kartoników, najsmaczniejsza jest w plastikowych pojemniczkach.

kawa1

2 komentarze

  1. Kasia Nowak pisze:

    Wygląda naprawdę pysznie 🙂 uwielbiam kawę mrożoną, ale jak komuś nie chce się czekać aż ostygnie albo nie po prostu nie ma czasu zrobić, to też całkiem spoko jest ice coffee z krugera taka w saszetkach, w kilku smakach 🙂 no i koniecznie z bitą śmietaną 🙂

  2. cesia pisze:

    A ja wolę wersję bez śmietany- a z większą porcją lodów :-D.Lepiej mi smakuje i kalorii ciut mniej;-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*