Deser lodowy z kiwi
Przepis na 5 pucharków o pojemności 350 ml.
Bezę proponuję pokruszyć przed dodaniem jej do deseru, ponieważ jest twardsza od bitej śmietany.
5 dojrzałych kiwi
400 g lodów waniliowych
400 g śmietany kremówki
5 niedużych bezików
4 łyżeczki cukru waniliowego
Kiwi obrać i pokroić w plastry.
Zimną kremówkę ubić z cukrem waniliowym.
Na dno każdego pucharka włożyć 2 łyżki bitej śmietany.
Następnie pucharek obłożyć dookoła plastrami owoców.
Na kremówkę nałożyć 80 g lodów.
Na lody nałożyć ponownie 2 łyżki bitej śmietany.
Górę polać sosem i położyć bezę ( najlepiej pokruszoną )
Sos z kiwi;
3 duże owoce kiwi
3 łyżeczki cukru waniliowego
Obrane i pokrojone na mniejsze części owoce zmiksować z cukrem.