Deser lodowy z kiwi

Przepis na 5 pucharków o pojemności 350 ml.

Bezę proponuję pokruszyć przed dodaniem jej do deseru, ponieważ jest twardsza od bitej śmietany.

 

5 dojrzałych kiwi

400 g lodów waniliowych

400 g śmietany kremówki

5 niedużych bezików

4 łyżeczki cukru waniliowego

 

Kiwi obrać i pokroić w plastry.

Zimną kremówkę ubić z cukrem waniliowym.

Na dno każdego pucharka włożyć 2 łyżki bitej śmietany.

Następnie pucharek obłożyć dookoła plastrami owoców.

Na kremówkę nałożyć 80 g lodów.

Na lody nałożyć ponownie 2 łyżki bitej śmietany.

Górę polać sosem i położyć bezę ( najlepiej pokruszoną )

 

Sos z kiwi;

3 duże owoce kiwi

3 łyżeczki cukru waniliowego

Obrane i pokrojone na mniejsze części owoce zmiksować z cukrem.