Deser świąteczny

Dese Blog

 

250 g herbatników korzennych

250 g masy kaimakowej

600 g śmietany kremówki 30%

2 łyżeczki żelatyny (20 g)

100 ml zimnej wody

1 duża puszka masy makowej

100-150 ml likieru migdałowego (lub innego alkoholu)

Herbatniki zmiksować na pył (lub rozwałkować wałkiem)

Mak wyłożyć do miski, po czym dodać alkohol i wymieszać

Żelatynę wsypać do małego garnuszka i zalać zimną wodą, odstawić na parę minut aż napęcznieje, następnie rozpuścić na małym płomieniu.

Zimną kremówkę ubić na sztywno, dodać masę kajmakową i letnią żelatynę.

Całość dokładnie wymieszać.

Do pucharka nałożyć dwie łyżki zmielonych herbatników, na to dwie łyżki masy makowej, na wierzch dodać ubitą śmietanę z kajmakiem.

Całość posypać płatkami migdałowymi lub orzechami.

Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny