Deser świąteczny
250 g herbatników korzennych
250 g masy kajmakowej
600 g śmietany kremówki 30%
2 łyżeczki żelatyny (20 g)
100 ml zimnej wody
1 duża puszka masy makowej
100-150 ml likieru migdałowego (lub innego alkoholu)
Herbatniki zmiksować na pył (lub rozwałkować wałkiem)
Mak wyłożyć do miski, po czym dodać alkohol i wymieszać
Żelatynę wsypać do małego garnuszka i zalać zimną wodą, odstawić na parę minut aż napęcznieje, następnie rozpuścić na małym płomieniu.
Zimną kremówkę ubić na sztywno, dodać masę kajmakową i letnią żelatynę.
Całość dokładnie wymieszać.
Do pucharka nałożyć dwie łyżki zmielonych herbatników, na to dwie łyżki masy makowej, na wierzch dodać ubitą śmietanę z kajmakiem.
Całość posypać płatkami migdałowymi lub orzechami.
Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny