Deser z nektarynek

Deser z nektarynek

 

8 średnich nektarynek (lub brzoskwiń)
2 galaretki brzoskwiniowe lub cytrynowe

Nektaryny umyć, przekroić na pół, usunąć pestki i zmiksować na mus.
Galaretki rozpuścić w 0,5 litrze gorącej wody, ostudzić i wlać do musu, wymieszać.
Połowę musu rozlać do szklanek(po 3 łyżki)i wstawić do lodówki,aż zastygnie.
Resztę musu pozostawić w temperaturze pokojowej.

(Można użyć owoców z puszki)

1 puszka zimnego mleka zagęszczonego (niesłodzonego)
60 dag mielonego twarogu
4 łyżki likieru amaretto(lub parę kropel olejku migdałowego)
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 płaskie łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
3 łyżki maku

Żelatynę zalać 1/3 szklanką zimnej wody, odstawić aż napęcznieje po czym rozpuścić.
Ser utrzeć z cukrem pudrem, a zimne mleko ubić z cukrem waniliowym, wszystko wymieszać dodając letnią żelatynę.
Na końcu dodać 4 łyżki likieru oraz mak, ponownie wszystko wymieszać i rozlać do szklanek.
Na górę wlać resztę pozostawionego musu.
Mleko skondensowane można zastąpić kremówką.