Polędwiczki wieprzowe w sosie gorgonzola

Polędwiczki wieprzowe w sosie gorgonzola

 

800 g polędwiczek wieprzowych
350 g pokrojonych pieczarek
150 g sera gorgonzola
500 ml słodkiej śmietanki
100 ml białego wytrawnego wina
3-4 ząbki czosnku

Marynata;

1 płaska łyżka musztardy sarepskiej
1 płaska łyżka musztardy meksykańskiej lub francuskiej
2 łyżki suszonego majeranku
0,5 łyżeczki suszonego tymianku
4 ząbki czosnku
4 łyżki oleju
1 płaska łyżeczka soli

Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki marynaty i wszystko dokładnie wymieszać.

Polędwicę pokroić na plastry i lekko rozbić dłonią po czym wymieszać w marynacie.
Plastry mięsa podsmażyć z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu.
Mięso zdjąć z patelni i tym samym tłuszczu smażyć pieczarki aż do wyparowania wody.
Do osobnej patelni wlać śmietankę, wino, dodać posiekany czosnek i ser.
Całość mieszać aż do rozpuszczenie sera po czy dodać podsmażone pieczarki
Do sosu włożyć usmażone plastry mięsa, dusić wszystko aż do lekkiego zgęstnienia.
Doprawić solą i pieprzem.

poledwiczki-wieprzowe-w-sosie-gorgonzola7