Polędwiczka w sosie śmietanowym z zielonym pieprzem i musztardą

 

2 nieduże polędwiczki wieprzowe (razem około 800 g)

1 przyprawa pieprz młotkowany z kolendrą

musztarda

3 małe ząbki czosnku

400 ml słodkiej śmietanki ( użyłam 10 %)

1 płaska łyżeczka mąki

2 łyżki zielonego pieprzu w zalewie

2- 3 łyżki masła

1 łyżeczka sosu sojowego

Polędwiczki kroimy na plastry o grubości 1,5 cm.

Każdy plaster rozbić dłonią, natrzeć solą oraz pieprzem młotkowanym z kolendrą

Polędwiczka w sosie śmietanowym z zielonym pieprzem i musztardą04

Następnie mięso posmarować musztardą z obu stron.

Na patelni rozpuścić masło i usmażyć polędwiczki z każdej strony.

Mięso zdjąć z patelni, zabezpieczyć przed wystygnięciem.

Na tę samą patelnię dodać posiekany zielony pieprz z zalewy, oraz czosnek.

Wszystko lekko przesmażyć, po czym wlać śmietanę wymieszaną z mąką.

Całość zagotować i przyprawić sosem sojowym

Mięso ułożyć na talerzu i polać sosem.

Można również plastry polędwiczek włożyć do sosu i lekko zagotować

Polędwiczka w sosie śmietanowym z zielonym pieprzem i musztardą0

Pieprz młotkowany z kolendrą można zrobić samemu , używając 2 łyżeczki ziarnistego pieprzu oraz 1 łyżeczkę ziarnistej kolendry, wszystko potłuc lub rozgnieść w moździerzu