Warkocz z polędwicy z boczkiem w sosie kurkowym

Warkocz z polędwicy z boczkiem w sosie kurkowym

 

1 polędwica wieprzowa (0,5 kg)
1 długi plaster surowego boczku wędzonego
2-3 wykałaczki
2 łyżeczki przyprawy do grilla
1 łyżka oleju

Przyprawę wymieszać z olejem.
Polędwicę naciąć wzdłuż(nie do końca)tak aby powstały trzy paski i natrzeć każdy pasek przyprawą.
Na jeden pasek ułożyć plaster boczku wędzonego i zapleść w warkocz, na końcu spiąć wykałaczkami.
Całość obsmażyć na gorącym tłuszczu z obu stron i ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem.
Wstawić do nagrzanego do 200 st.piekarnika na około 30 minut (bez przykrycia)

Warkocz z polędwicy

Sos kurkowy;
200 g kurek
1 łyżka masła
1 mała cebulka
100 ml białego wytrawnego wina
2 ząbki czosnku
szczypta suszonego tymianku
200 ml słodkiej śmietanki
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz

Na patelni rozpuścić masło, dodać posiekaną w kostkę cebulę, oczyszczone i posiekane grzyby oraz szczyptę tymianku..
Całość dusić aż grzyby zaczną puszczać sok, po czym dodać posiekany czosnek i wino (można go zastąpić bulionem)
Dusić do momentu aż wino prawie wyparuje, następnie wlać śmietanę, dodać sok z cytryny i doprawić solą oraz pieprzem.
Dusić jeszcze chwilkę aż sos lekko zgęstnieje ( nie gotować )

Warkocz z polędwicy z boczkiem w sosie kurkowym8

  • Grzesiek Grabowski

    oj, od samego czytania zrobiłem sie głodny – trzeba będzie coś takiego spróbować!! 🙂

  • Ale super! 🙂
    Muszę Mężowi coś takiego przygotować, na pewno będzie zachwycony 🙂

  • Czarek

    Gratuluję pomysłu.

  • Doris

    Gotowe, wyglada super zaraz posmakujemy