Racuchy drożdżowe proste i szybkie
2,5 szklanki mąki ( szklanka 250 ml )
1 torebka drożdży instant ( 7 g )
2 łyżeczki cukru waniliowego
0,5 l ciepłego mleka
2 jajka
szczypta soli
2 jabłka
Do wysokiego naczynia wsypać przesianą mąkę, dodać drożdże, cukier i szczyptę soli.
Następnie wlać ciepłe mleko i dodać rozbełtane jajka.
Wszystko wymieszać, przykryć naczynie pokrywką i zostawić na 1 godzinę.
Po tym czasie dodać jabłka pokrojone w kostkę.
Smażyć z obu stron na bardzo małej ilości gorącego oleju
Najlepiej smakują posypane cukrem pudrem lub cukrem cynamonowym.
Tutaj jest podany przepis na inne racuchy i placki;
Drożdżowe racuchy z piekarnika
Racuchy serowe z kaszą manną i ananasem
Placki z jabłkami na serkach homogenizowanych
Placuszki z ziarnistego serka wiejskiego
Placuszki drożdżowe z prażonymi jabłkami i jogurtem
Drożdżowe racuchy na musie brzoskwiniowym
Pancakes naleśniki amerykańskie
Racuchy z kaszą manną i mandarynkami
Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą