Racuchy drożdżowe proste i szybkie

2,5 szklanki mąki ( szklanka 250 ml )

1 torebka drożdży instant ( 7 g )

2 łyżeczki cukru waniliowego

0,5 l ciepłego mleka

2 jajka

szczypta soli

2 jabłka

 

Do wysokiego naczynia wsypać przesianą mąkę, dodać drożdże, cukier i szczyptę soli.

Następnie wlać ciepłe mleko i dodać rozbełtane jajka.

Wszystko wymieszać, przykryć naczynie pokrywką i zostawić na 1 godzinę.

Po tym czasie dodać jabłka pokrojone w kostkę.

Smażyć z obu stron na bardzo małej ilości gorącego oleju

Najlepiej smakują posypane cukrem pudrem lub cukrem cynamonowym.

 

Tutaj jest podany przepis na inne racuchy i placki;

Drożdżowe racuchy z piekarnika

Racuszki z kiszonej kapusty

Racuchy serowe z kaszą manną i ananasem

Placki z jabłkami na serkach homogenizowanych

Placuszki z ziarnistego serka wiejskiego

Placuszki drożdżowe z prażonymi jabłkami i jogurtem

Placki serowo bananowe

Drożdżowe racuchy na musie brzoskwiniowym

Pancakes naleśniki amerykańskie

Racuchy z kaszą manną i mandarynkami

Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą