Placuszki drożdżowe z prażonymi jabłkami i jogurtem
4 szklanki mąki ( 640 g )
1,5 szklanki mleka ( 375 ml )
80 g świeżych drożdży
150 g jogurtu
4 łyżki cukru
80 ml oleju
3 jajka
1 słoik prażonych jabłek ( 780 g )
szczypta soli
Dodatkowo ;
40 ml oleju do smarowania patelni
Mleko z cukrem lekko podgrzać, dodać pokruszone drożdże, dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić na około 10 minut aż rozczyn urośnie.
Do dużej miski wrzucić prażone jabłka, przesianą mąkę, sól, jajka.
Następnie wlać rozczyn oraz olej i jogurt.
Wszystko dokładnie wymieszać mikserem, po czym przykryć i odstawić na 20 minut aż ciasto urośnie.
Pędzelkiem smarować patelnię i smażyć placuszki z obu stron.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.