Placuszki drożdżowe z prażonymi jabłkami i jogurtem

placuszki-drozdzowe-z-prazonymi-jablkami-i-jogurtem1

4 szklanki mąki ( 640 g )

1,5 szklanki mleka ( 375 ml )

80 g świeżych drożdży

150 g jogurtu

4 łyżki cukru

80 ml oleju

3 jajka

1 słoik prażonych jabłek ( 780 g )

szczypta soli

Dodatkowo ;

40 ml oleju do smarowania patelni

 

Mleko z cukrem lekko podgrzać, dodać pokruszone drożdże, dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić na około 10 minut aż rozczyn urośnie.

Do dużej miski wrzucić prażone jabłka, przesianą mąkę, sól, jajka.

Następnie wlać rozczyn oraz olej i jogurt.

Wszystko dokładnie wymieszać mikserem, po czym przykryć i odstawić na 20 minut aż ciasto urośnie.

Pędzelkiem smarować patelnię i smażyć placuszki z obu stron.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.