Racuchy drożdżowe z piekarnika

IMG_6663

Zamiast smażyć tradycyjnie racuchy na oleju, można je upiec w piekarniku, wychodzą bardzo pulchne i miękkie

Do ciasta dodałam również rabarbar który można zastąpić jabłkami.

Ciasto;

4 szklanki mąki tortowej ( 600 g )

2 torebki suszonych drożdży ( razem 14 g )

4 łyżeczki cukru waniliowego

2 łyżki cukru

szczypta soli

1 jajko

4 łyżki oleju ( 50 ml )

500 ml ciepłego mleka

Dodatkowo;

400 g rabarbaru ( obranego i pokrojonego na małe kawałki )

 

Mąkę przesiać, dodać drożdże, sól, oba rodzaje cukru, roztrzepane jajko, oraz olej.

Na samym końcu wlać ciepłe mleko i wszystko dokładnie utrzeć ( użyłam miksera z widełkami do wyrabiania ciasta drożdżowego )

Całość przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość, następnie wsypać rabarbar i ponownie wymieszać

IMG_6647

Blaszkę wyłożyć papierem pergaminowym, po czym układać po 1 kopiastej łyżce ciasta w szerokich odstępach

IMG_6648

Piec w nagrzanym piekarniku około 10 – 12 minut (miałam włączone grzanie górne i dolne oraz termoobieg )

Przed podaniem posypać cukrem pudrem

IMG_6654

One comment

  1. Pat pisze:

    Fantastyczny przepis 🙂 Placuszki tak smakowały, że robię już drugi raz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*