Racuszki z kiszonej kapusty
Zbyt kwaśną kapustę wcześniej przepłukać i ewentualnie wymieszać z 1 łyżeczką cukru
Racuszki można jeść same lub z dodatkiem gulaszu, kwaśnej śmietany albo polane wytopionym boczkiem wędzonym.
Składniki
700 g mocno odciśniętej kapusty kiszonej z dodatkiem marchewki
1 cebula
olej ( do smażenia )
Kapustę posiekać, dodać pokrojoną w małą kostkę cebulę.
Ciasto;
3 średnie jajka
1,5 szklanki mąki
250 ml mleka
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego ( można pominąć )
Wszystkie składniki utrzeć na jednolitą masę.
Następnie dokładnie wymieszać z kapustą i cebulą.
Na gorący olej kłaść łyżkę masy kapuścianej po czym lekko spłaszczyć i smażyć z obu stron na rumiano.
Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym