Racuszki z kiszonej kapusty

Zbyt kwaśną kapustę wcześniej przepłukać i ewentualnie wymieszać z 1 łyżeczką cukru

Racuszki można jeść same lub z dodatkiem gulaszu, kwaśnej śmietany albo polane wytopionym boczkiem wędzonym.

 

Składniki

700 g mocno odciśniętej kapusty kiszonej z dodatkiem marchewki

1 cebula

olej ( do smażenia )

Kapustę posiekać, dodać pokrojoną w małą kostkę cebulę.

 

Ciasto;

3 średnie jajka

1,5 szklanki mąki

250 ml mleka

0,5 łyżeczki soli

0,5 łyżeczki mielonego pieprzu

0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego ( można pominąć )

Wszystkie składniki utrzeć na jednolitą masę.

Następnie dokładnie wymieszać z kapustą i cebulą.

Na gorący olej kłaść łyżkę masy kapuścianej po czym lekko spłaszczyć i smażyć z obu stron na rumiano.

Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym