Placuszki z jabłkiem na serkach homogenizowanych
Patelnię smarujemy tylko raz( przed smażeniem pierwszego placka ) potem już smażymy bez żadnego tłuszczu.
Przepis na szklankę o pojemności 250 ml
600 g serka homogenizowanego
2 szklanki mąki tortowej
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia ( 15 g )
4 średnie jajka
4 łyżki oleju ( 50 ml )
2 średnie jabłka
Do miski włożyć serek, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier puder, jajka, olej i starte na grubych oczkach jabłka.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Wysmarowaną olejem patelnię mocno nagrzać, po czym zmniejszyć grzanie do minimum i smażyć porcje ciasta z obu stron ( około 3-4 minuty z każdej strony )
Można zrezygnować z jabłek, wlewając w zamian 2 łyżki mleka