Racuchy z kaszą manną i mandarynkami

IMG_0109

 

W przeciwieństwie do tradycyjnych racuchów, te są pulchne, nie wchłaniają dużo tłuszczu, smaży się je bardzo szybko i nie są surowe w środku.
Użyłam szklanki o pojemności 250 ml, poza tym jedna puszka mandarynek miała 312 g.

Składniki;
3 szklanki grysiku (kaszy manny)
3 średnie jajka (M )
2 łyżeczki proszku do pieczenia (15 g)
szczypta soli
3 łyżeczki cukru waniliowego
5 łyżek cukru
1 szklanka mleka
2 puszki mandarynek (sok osobno)
otarta skórka z 1 pomarańczy

Mandarynki odcedzić, sok wlać do szklanki (gdyby soku nie było 250 ml, wtedy brakującą ilość uzupełnić wodą)
Do miski wsypać kaszę manną z proszkiem, dodać cukier i cukier waniliowy, sól, wlać szklankę soku z mandarynek oraz szklankę mleka, dodać jajka, odcedzone owoce i skórkę z pomarańczy.

IMG_0074
Całość wymieszać i odstawić na 0,5 godziny
(gdyby ciasto było zbyt rzadkie, wsypać 2 łyżki grysiku więcej)
Smażyć placuszki na oleju (około 2 minuty z każdej strony)

Przed podaniem można posypać cukrem pudrem, ja tego nie robię bo są wystarczająco słodkie.

IMG_0085