Kotlety schabowe marynowane w zupie cebulowej

1 kg schabu bez kości

Marynata;

3 duże jajka

3 łyżki mąki ziemniaczanej

1 torebka zupy cebulowej

2 łyżeczki musztardy

0, 5 łyżeczki soli

0,5 łyżeczki ostrej papryki ( lub pieprzu )

 

Wszystkie składniki marynaty wymieszać na jednolitą masę.

Schab pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem.

Rozbite kotlety włożyć do marynaty na parę godzin ( najlepiej na całą noc )

Po tym czasie kotlety wyjąć z marynaty i smażyć na gorącym tłuszczu (maksimum po 2 minuty z każdej strony)

Kotlety smaży się bez panierki, ale można je również obtoczyć w bułce tartej.

 

 

W podobny sposób można zrobić kotlety w cieście czosnkowym lub musztardowym

Polecam również;

Muffinki schabowe z mielonym mięsem

Rolady schabowe z kiszoną kapustą i boczkiem wędzonym

Kotlety schabowe pod jarzynową kołderką

Schab pieczony w zupie grzybowej

Schab faszerowany mielonym mięsem i pieczarkami

Schab z pesto i wędzonym boczkiem

Kotlety schabowe zapiekane w cieście