Kotlety schabowe marynowane w zupie cebulowej
1 kg schabu bez kości
Marynata;
3 duże jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 torebka zupy cebulowej
2 łyżeczki musztardy
0, 5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki ostrej papryki ( lub pieprzu )
Wszystkie składniki marynaty wymieszać na jednolitą masę.
Schab pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem.
Rozbite kotlety włożyć do marynaty na parę godzin ( najlepiej na całą noc )
Po tym czasie kotlety wyjąć z marynaty i smażyć na gorącym tłuszczu (maksimum po 2 minuty z każdej strony)
Kotlety smaży się bez panierki, ale można je również obtoczyć w bułce tartej.
W podobny sposób można zrobić kotlety w cieście czosnkowym lub musztardowym
Polecam również;
Muffinki schabowe z mielonym mięsem
Rolady schabowe z kiszoną kapustą i boczkiem wędzonym
Kotlety schabowe pod jarzynową kołderką
Schab pieczony w zupie grzybowej
Schab faszerowany mielonym mięsem i pieczarkami
Schab z pesto i wędzonym boczkiem
Kotlety schabowe zapiekane w cieście