Kotlety schabowe w cieście czosnkowym lub musztardowym

IMG_3857

Tym którzy nie lubią czosnku, proponuję w zamian dodać dwie łyżki musztardy

1 kg schabu wieprzowego

 

Marynata czosnkowa;

Ketchup i musztardę w tej marynacie można pominąć

 

4 jajka

3 łyżki mąki ziemniaczanej

6 – 7 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżka majeranku

1,5 łyżeczki vegety lub soli (używam vegety Natur )

1 łyżeczka przyprawy do zup w płynie ( można pominąć )

0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

1 łyżeczka musztardy

1 łyżka ketchupu

Wszystkie składniki dobrze wymieszać.

 

Schab pokroić na 10 plastrów i lekko rozbić tłuczkiem.

Każdy plaster mięsa obtoczyć w cieście i ułożyć w naczyniu.

Odstawić na parę godzin do lodówki (najlepiej na całą noc, wtedy mięso skruszeje)

Smażyć bez panierki na gorącym tłuszczu z obu stron.

(można obtoczyć je również w bułce tartej)

 

Rada;

Świeży czosnek można zamienić, na 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego.

Tym sposobem robię również karkówkę, wtedy plastry mięsa po wyjęciu z marynaty nie smażę, tylko układam na papierze pergaminowym i pieką pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 st, około 1 godzinę.

IMG_3815

 

 

IMG_3825