Schab faszerowany mielonym mięsem i pieczarkami

Mięso może być podawane na gorąco oraz na zimno do kanapek.

Z tego przepisu wychodzą dwie faszerowane rolady.

1 kg schabu

 

Farsz;

0,5 kg chudego mięsa mielonego

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

400 g krojonych pieczarek w słonej zalewie (po odcieku)

150 g startego żółtego sera

0,5 małej czerwonej papryki (można pominąć)

1 łyżka przyprawy do zup ( lub sosu sojowego )

1 łyżeczka pieprzu ziołowego

1 łyżeczka czosnku granulowanego

1 łyżeczka soli

0,5 łyżeczki słodkiej papryki

0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu

 

Dodatkowo przygotować;

1 mała pojedyncza pierś z kurczaka (200 g)

2 łyżki suszonego majeranku

 

Schab naciąć wzdłuż na połowę (nie przecinając do końca) następnie każdą połówkę przeciąć ponownie nożem równolegle tak aby mięsa nie przeciąć, po czym rozbić tłuczkiem tworząc prostokątny cienki płat.

IMG_3354

 

IMG_3357

Składniki farszu wymieszać (można dodać również kawałek pokrojoną w kostkę paprykę, która niestety zmienia całkowicie smak nadzienia)

IMG_3372

Rozłożyć farsz na płacie schabowym, układając wzdłuż dłuższego brzegu pokrojoną w paski pierś kurczaka. Następnie zwinąć roladę i przeciąć na dwie połówki po czym związać bawełnianą nicią i dodatkowo natrzeć suszonym majerankiem

IMG_3378

IMG_3379

Formę do pieczenia nasmarować olejem, ułożyć obie połówki schabu, przykryć folią aluminiową.

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st. na około 1,5 godz.

Po tym czasie zdjąć folię,polać mięso wytworzonym sosem i włożyć ponownie do piekarnika na 10 minut bez przykrycia.

IMG_3407

IMG_3443