Kotlety schabowe pod jarzynową kołderką
6-7 grubych plastrów schabu bez kości
35 dag marchewki
1 mały por
4 łyżki majonezu
2 łyżki ketchupu
2 łyżki przyprawy do zup ( lub sosu sojowego )
3 ząbki czosnku
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu
Obraną marchewkę zetrzeć na dużych oczkach, dodać pokrojony w półplasterki por.
Do warzyw dodać majonez, ketchup, przyprawę do zup, posiekany czosnek, sól i pieprz.
Całość dokładnie wymieszać.
Plastry mięsa rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem po czym lekko podsmażyć na patelni z niewielką ilością oleju.
Podsmażone kotlety ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Na każdym plastrze mięsa ułożyć solidną porcję warzyw.
Całość przykryć folią aluminiową i włożyć do nagrzanego piekarnika do 220°C, na około 45 minut.