Schab zapiekany w cieście

Zamiast schabu można użyć 6 małych piersi z kurczaka, nie trzeba je wtedy rozbijać.

 

500 g schabu wieprzowego bez kości

1 średnia papryka czerwona

150 g tartego żółtego sera

1 średnia cebula

3 ząbki posiekanego czosnku

0,5 szklanki mąki pszennej ( szklanka 250 ml )

0,5 szklanki zimnej wody

2 jajka

1 łyżeczka przyprawy do gyrosa

0,5 łyżeczki soli

0,5 łyżeczki sody

Można dodać również posiekaną natkę pietruszki.

 

Schab pokroić na 6 plastrów, następnie każdy plaster lekko rozbić, posolić i ułożyć w wysmarowanym olejem naczyniu.

Do miski wsypać, mąkę, następnie dodać wodę, jajka, czosnek, przyprawę do gyrosa, sól oraz sodę.

Wszystko wymieszać, po czym do ciasta wsypać ser, czosnek oraz pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę,

Całość ponownie wymieszać i polać mięso.

Piec w nagrzanym piekarniku do 180° C około 25 do 30 minut.