Schab zapiekany w cieście
Zamiast schabu można użyć 6 małych piersi z kurczaka, nie trzeba je wtedy rozbijać.
500 g schabu wieprzowego bez kości
1 średnia papryka czerwona
150 g tartego żółtego sera
1 średnia cebula
3 ząbki posiekanego czosnku
0,5 szklanki mąki pszennej ( szklanka 250 ml )
0,5 szklanki zimnej wody
2 jajka
1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki sody
Można dodać również posiekaną natkę pietruszki.
Schab pokroić na 6 plastrów, następnie każdy plaster lekko rozbić, posolić i ułożyć w wysmarowanym olejem naczyniu.
Do miski wsypać, mąkę, następnie dodać wodę, jajka, czosnek, przyprawę do gyrosa, sól oraz sodę.
Wszystko wymieszać, po czym do ciasta wsypać ser, czosnek oraz pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę,
Całość ponownie wymieszać i polać mięso.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180° C około 25 do 30 minut.