Schab pieczony w zupie grzybowej z dodatkiem cebuli i pieczarek

Do potrawy użyłam zupy grzybowej w proszku, bez konserwantów i glutaminianu sodu

Torebka była o wadze 48 g i była przeznaczona na 750 ml zimnej wody)

Pieczarki można pominąć.

 

800 g schabu bez kości ( lub karkówki )

0,5 kg cebuli

0,5 kg świeżych pieczarek

1 torebka zupy grzybowej

0,5 litra zimnej wody

2 łyżki oleju

pieprz mielony

 

Schab pokroić na grube 2 cm plastry, nie rozbijać tylko oprószyć pieprzem z obu stron ( wyszło 6 plastrów)

Pieczarki pokroić na plasterki i podsmażyć na oleju aż do wyparowania wody.

Cebule pokroić na niezbyt cienkie talarki

W naczyniu obok siebie ułożyć mięso, na mięsie ułożyć talarki cebuli, następnie na górę położyć pieczarki.

Wszystko zalać zupą wymieszaną w 0,5 litra zimnej wody.

Całość bez przykrycia włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 ° C około 75 minut ( grzanie górne i dolne ) lub dłużej ( trzeba sprawdzać widelcem )

Mięso jest również znakomite z zupą cebulową ( bez dodatku pieczarek )

 

Można użyć również mięsa z szynki które najlepiej pokroić w grubsze plastry i piec dłużej, najlepiej już pod przykryciem.