Schab pieczony w zupie grzybowej z dodatkiem cebuli i pieczarek
Do potrawy użyłam zupy grzybowej w proszku, bez konserwantów i glutaminianu sodu
Torebka była o wadze 48 g i była przeznaczona na 750 ml zimnej wody)
Pieczarki można pominąć.
800 g schabu bez kości ( lub karkówki )
0,5 kg cebuli
0,5 kg świeżych pieczarek
1 torebka zupy grzybowej
0,5 litra zimnej wody
2 łyżki oleju
pieprz mielony
Schab pokroić na grube 2 cm plastry, nie rozbijać tylko oprószyć pieprzem z obu stron ( wyszło 6 plastrów)
Pieczarki pokroić na plasterki i podsmażyć na oleju aż do wyparowania wody.
Cebule pokroić na niezbyt cienkie talarki
W naczyniu obok siebie ułożyć mięso, na mięsie ułożyć talarki cebuli, następnie na górę położyć pieczarki.
Wszystko zalać zupą wymieszaną w 0,5 litra zimnej wody.
Całość bez przykrycia włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 ° C około 75 minut ( grzanie górne i dolne ) lub dłużej ( trzeba sprawdzać widelcem )
Mięso jest również znakomite z zupą cebulową ( bez dodatku pieczarek )
Można użyć również mięsa z szynki które najlepiej pokroić w grubsze plastry i piec dłużej, najlepiej już pod przykryciem.