Schab z pesto i wędzonym boczkiem
1 kg schabu bez kości ( najlepiej wąski )
400 g surowego boczku wędzonego
140 g pesto z bazylii
5 ząbków czosnku
Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z pesto.
Schab naciąć w 2,5 cm plastry, nie przecinając do końca.
Boczek pokroić na tyle plastrów ile jest nacięć w mięsie
Każde nacięcie posmarować pesto i włożyć plaster boczku wędzonego
Całość posypać pieprzem, odrobinką soli i posmarować resztą pozostałego pesto
Mięso włożyć na parę godzin do lodówki.
Po tym czasie mięso szczelnie zawinąć w folię aluminiową i włożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem.
Naczynie z mięsem włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 ° C i piec około 75 minut bez przykrycia. ( grzanie górne i dolne )