Schab z pesto i wędzonym boczkiem

schab-z-pesto-i-wedzonym-boczkiem

1 kg schabu bez kości ( najlepiej wąski )

400 g surowego boczku wędzonego

140 g pesto z bazylii

5 ząbków czosnku

 

Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z pesto.

Schab naciąć w 2,5 cm plastry, nie przecinając do końca.

Boczek pokroić na tyle plastrów ile jest nacięć w mięsie

Każde nacięcie posmarować pesto i włożyć plaster boczku wędzonego

Całość posypać pieprzem, odrobinką soli i posmarować resztą pozostałego pesto

Mięso włożyć na parę godzin do lodówki.

Po tym czasie mięso szczelnie zawinąć w folię aluminiową i włożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem.

Naczynie z mięsem włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 ° C i piec około 75 minut bez przykrycia.  ( grzanie górne i dolne )

schab-z-pesto-i-wedzonym-boczkiem30

schab-z-pesto-i-wedzonym-boczkiem22

schab-z-pesto-i-wedzonym-boczkiem36

schab-z-pesto-i-wedzonym-boczkiem1