Ciasto krucho drożdżowe ze śliwkami i kokosową kruszonką

Ciasto;

3 szklanki mąki torowej (450 g)

125 g masła o temperaturze pokojowej

4 łyżki cukru

4 łyżki kwaśnej śmietany

50 g świeżych drożdży

2 łyżeczki cukru waniliowego

2 żółtka

1 jajko

1 kg śliwek

 

Kruszonka kokosowa;

100 g zimnego masła

100 g wiórków kokosowych

5 łyżek mąki tortowej (80 g)

6 łyżek cukru pudru (80 g)

Wszystkie składniki zagnieść na sypko.

 

Wykonanie ciasta;

Drożdże wymieszać z cukrem i śmietaną, aż będą płynne.

Przesianą mąkę wymieszać z płynnymi drożdżami i pozostałymi składnikami.

Wszystko zagnieść, rozwałkować i włożyć do blaszki wyłożonej papierem pergaminowym o wymiarach 25 cm x 36 cm.

Na cieście ułożyć połówki wypestkowanych śliwek (skórką do dołu)

Górę posypać kruszonką i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 °C na około 30 – 35 minut (grzanie górne i dolne)

 

Polecam również inne ciasta ze śliwkami;

Ciasto ucierane ze śliwkami

Ciasto drożdżowo kokosowe ze śliwkami

Clafoutis ze śliwkami

Szybki placek ze śliwkami