Ciasto krucho drożdżowe ze śliwkami i kokosową kruszonką
Ciasto;
3 szklanki mąki torowej (450 g)
125 g masła o temperaturze pokojowej
4 łyżki cukru
4 łyżki kwaśnej śmietany
50 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 żółtka
1 jajko
1 kg śliwek
Kruszonka kokosowa;
100 g zimnego masła
100 g wiórków kokosowych
5 łyżek mąki tortowej (80 g)
6 łyżek cukru pudru (80 g)
Wszystkie składniki zagnieść na sypko.
Wykonanie ciasta;
Drożdże wymieszać z cukrem i śmietaną, aż będą płynne.
Przesianą mąkę wymieszać z płynnymi drożdżami i pozostałymi składnikami.
Wszystko zagnieść, rozwałkować i włożyć do blaszki wyłożonej papierem pergaminowym o wymiarach 25 cm x 36 cm.
Na cieście ułożyć połówki wypestkowanych śliwek (skórką do dołu)
Górę posypać kruszonką i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 °C na około 30 – 35 minut (grzanie górne i dolne)
Polecam również inne ciasta ze śliwkami;
Ciasto drożdżowo kokosowe ze śliwkami