Biszkopt z masą śmietanowo jogurtową i musem śliwkowym
Ciasto;
4 średnie jajka (rozmiar M)
5 łyżek cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
4 łyżki mąki tortowej (około 85 g)
2 łyżki maki ziemniaczanej (około 45 g)
Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wsypać obie przesiane mąki i delikatnie wymieszać.
Dno blaszki o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłożyć papierem pergaminowym, wlać ciasto i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180° C, piec około 10 minut (grzanie górne i dolne)
Masa śmietanowo – jogurtowa;
0,5 kg śliwek (waga bez pestek)
125 ml zimnej wody (do śliwek)
400 g jogurtu naturalnego
400 ml zimnej śmietany kremówki 30 %
2 łyżki cukru pudru
3 galaretki truskawkowe
250 ml gorącej wody (do galaretek)
Śliwki włożyć do garnka, wlać wodę i doprowadzić do wrzenia, gotować około 10 minut.
Następnie zmiksować i wystudzić.
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do wystygnięcia.
Śmietanę z cukrem pudrem ubić na sztywno, wlać wymieszany jogurt i zmiksowane śliwki oraz lekko gęstniejącą galaretkę.
Wszystko wymieszać i tężejącą masę wlać na upieczony biszkopt.
Mus śliwkowy;
1 kg śliwek (waga bez pestek)
250 ml zimnej wody
2 galaretki cytrynowe
Śliwki z wodą gotować około 10 minut, następnie zmiksować i wsypać suche galaretki.
Całość wymieszać i odstawić aż masa będzie tężeć, następnie wlać na masę śmietankowo jogurtową.
Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc)