Biszkopt z masą śmietanowo jogurtową i musem śliwkowym

Ciasto;

4 średnie jajka (rozmiar M)

5 łyżek cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

4 łyżki mąki tortowej (około 85 g)

2 łyżki maki ziemniaczanej (około 45 g)

 

Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wsypać obie przesiane mąki i delikatnie wymieszać.

Dno blaszki o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłożyć papierem pergaminowym, wlać ciasto i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180° C, piec około 10 minut (grzanie górne i dolne)

 

Masa śmietanowo – jogurtowa;

0,5 kg śliwek (waga bez pestek)

125 ml zimnej wody (do śliwek)

400 g jogurtu naturalnego

400 ml zimnej śmietany kremówki 30 %

2 łyżki cukru pudru

3 galaretki truskawkowe

250 ml gorącej wody (do galaretek)

Śliwki włożyć do garnka, wlać wodę i doprowadzić do wrzenia, gotować około 10 minut.

Następnie zmiksować i wystudzić.

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do wystygnięcia.

Śmietanę z cukrem pudrem ubić na sztywno, wlać wymieszany jogurt i zmiksowane śliwki oraz lekko gęstniejącą galaretkę.

Wszystko wymieszać i tężejącą masę wlać na upieczony biszkopt.

 

Mus śliwkowy;

1 kg śliwek (waga bez pestek)

250 ml zimnej wody

2 galaretki cytrynowe

Śliwki z wodą gotować około 10 minut, następnie zmiksować i wsypać suche galaretki.

Całość wymieszać i odstawić aż masa będzie tężeć, następnie wlać na masę śmietankowo jogurtową.

Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc)