Ciasto bananowe ze śliwkami
2 szklanki mąki ( 320 g )
4 średnie jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego
150 g cukru ( nieco więcej niż 0,5 szklanki)
150 ml oleju
2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia ( 15 g )
300 g obranych bananów ( 2 duże )
500 g śliwek
szczypta soli
Całe jajka ubić z cukrem , cukrem waniliowym oraz ze szczyptą soli na puszystą masę.
Do ubitych jaj wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać banany utarte na puree i wlać olej.
Wszystko dokładnie wymieszać mikserem.
Na końcu wsypać wydrążone z pestek i pokrojone na mniejsze kawałki śliwki.
Całość ręcznie wymieszać i wlać do wysmarowanej i posypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 26 cm.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 ° około 55 minut ( grzanie górne i dolne )
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną czekoladą.