Ciasto ucierane ze śliwkami
4 duże jajka
3 szklanki mąki tortowej ( 480 g )
2 łyżeczki proszku do pieczenia ( 15 g )
180 g cukru ( niepełna szklanka )
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
150 ml oleju
150 g jogurtu
1200 g śliwek
Śliwki wypestkować i przekroić na połówki.
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Do ubitej masy wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać jogurt i olej, po czym dokładnie wymieszać.
Blaszkę o wymiarach 36 cm x 26 cm ( lub nieco większą ) wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą
Ciasto wlać do formy, na górze ułożyć połówki śliwek ( skórką do dołu ) włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 ° C na około 30 minut ( grzanie górne i dolne )
Zimne ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem.