Ciasto drożdżowo kokosowe ze śliwkami i kruszonką
Ciasto;
600 g mąki pszennej
40 g świeżych drożdży
120 g cukru
350 ml letniego mleka
100 g masła o temperaturze pokojowej
1 jajko
szczypta soli
50 wiórków kokosowych
Dodatkowo przygotować;
1 kg śliwek pokrojonych w ćwiartki
Wykonanie;
Drożdże utrzeć z dwoma łyżkami cukru, wlać 50 ml letniego mleka, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę, resztę cukru i mleka, jajko, sól oraz wyrośnięte drożdże wyrobić na gładkie ciasto po czym dodać miękkie masło i wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od rąk.
Całość przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia (na około 45 minut)
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść wsypując kokos
Wyrobione ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę o wymiarach 36 cm x 25, następnie ułożyć śliwki skórką do dołu i posypać kokosową kruszonką.
Kokosowa kruszonka;
80 g zimnego masła
75 g wiórków kokosowych
75 g mąki
60 g cukru
Wszystkie składniki posiekać, następnie rozetrzeć palcami na sypko
Piec w temperaturze do 180ºC przez około 45 minut
(miałam włączone grzanie górne i dolne)