Ciasto drożdżowo kokosowe ze śliwkami i kruszonką

ciasto

 

Ciasto;

600 g mąki pszennej

40 g świeżych drożdży

120 g cukru

350 ml letniego mleka

100 g masła o temperaturze pokojowej

1 jajko

szczypta soli

50 wiórków kokosowych

 

Dodatkowo przygotować;

1 kg śliwek pokrojonych w ćwiartki

Wykonanie;

Drożdże utrzeć z dwoma łyżkami cukru, wlać 50 ml letniego mleka, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.

Mąkę, resztę cukru i mleka, jajko, sól oraz wyrośnięte drożdże wyrobić na gładkie ciasto po czym dodać miękkie masło i wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od rąk.

Całość przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia (na około 45 minut)

Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść wsypując kokos

IMG_2786

Wyrobione ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę o wymiarach 36 cm x 25, następnie ułożyć śliwki skórką do dołu i posypać kokosową kruszonką.

IMG_2800

Kokosowa kruszonka;

80 g zimnego masła

75 g wiórków kokosowych

75 g mąki

60 g cukru

Wszystkie składniki posiekać, następnie rozetrzeć palcami na sypko

Piec w temperaturze do 180ºC przez około 45 minut

(miałam włączone grzanie górne i dolne)

 

cias