Ciasto ze śliwkami oraz budyniem i kruszonką

Przepis na szklankę o pojemności 250 ml.

Ciasto półkruche;

3, 5 szklanki mąki tortowej ( 560 g )

150 g masła o temperaturze pokojowej

1 szklanka cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia ( 15 g )

szczypta soli

1 jajko

2 żółtka

2 łyżki jogurtu ( 70 g )

 

Dodatkowo przygotować;

1 kg śliwek

100 g kokosu

 

Warstwa budyniowa;

3 budynie waniliowe

5 szklanek zimnego mleka

7 łyżek cukru

Z podanych składników ugotować tradycyjny budyń.

 

Kruszonka;

200 g mąki tortowej

100 g masła o temperaturze pokojowej

100 g cukru pudru

Wszystkie składniki rozcierać palcami aż powstanie kruszonka.

 

Wykonanie;

Wszystkie składniki ciasta zagnieść i wylepić dno, oraz boki blaszki o wymiarach 40 cm x 25 cm.

( Blaszkę można wcześniej wyłożyć papierem pergaminowym, ale nie jest to konieczne )

Na dnie surowego ciasta rozłożyć wiórki kokosowe, następnie ułożyć połówki wypestkowanych śliwek ( skórką do dołu ).

Całość zalać gorącym budyniem, a górę posypać kruszonką.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180° C, około 45 minut ( grzanie górne i dolne )