Ciasto ze śliwkami oraz budyniem i kruszonką
Przepis na szklankę o pojemności 250 ml.
Ciasto półkruche;
3, 5 szklanki mąki tortowej ( 560 g )
150 g masła o temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia ( 15 g )
szczypta soli
1 jajko
2 żółtka
2 łyżki jogurtu ( 70 g )
Dodatkowo przygotować;
1 kg śliwek
100 g kokosu
Warstwa budyniowa;
3 budynie waniliowe
5 szklanek zimnego mleka
7 łyżek cukru
Z podanych składników ugotować tradycyjny budyń.
Kruszonka;
200 g mąki tortowej
100 g masła o temperaturze pokojowej
100 g cukru pudru
Wszystkie składniki rozcierać palcami aż powstanie kruszonka.
Wykonanie;
Wszystkie składniki ciasta zagnieść i wylepić dno, oraz boki blaszki o wymiarach 40 cm x 25 cm.
( Blaszkę można wcześniej wyłożyć papierem pergaminowym, ale nie jest to konieczne )
Na dnie surowego ciasta rozłożyć wiórki kokosowe, następnie ułożyć połówki wypestkowanych śliwek ( skórką do dołu ).
Całość zalać gorącym budyniem, a górę posypać kruszonką.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180° C, około 45 minut ( grzanie górne i dolne )