Seromakowiec na kruchym spodzie

Seromakowiec na kruchym spodzie

Do puszki z masą makową najlepiej wsypać jeszcze około 150 g suchego mielonego maku

ciasto;
2 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru
3 żółtka (białka zachować)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g masła
Wszystko dobrze zagnieść i wylepić dno wysmarowanej tłuszczem formy o wymiarach 25 cm x 25 cm, lub tortownicy o średnicy 28 cm.
Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika o temperaturze 180 ° C, piec około 15-20 minut.

Masa I
1 puszka masy makowej ( użyłam z Helio )

Masa II
1 kg sera z wiaderka
100 g masła
3 jajka
3 białka (które zostały z ciasta)
1 suchy budyń waniliowy
3/4 szklanki cukru pudru
200 g suszonych owoców (wiśni, rodzynek, skórki pomarańczowej)
Masło utrzeć z cukrem, dodać ser, budyń i i całe jaja z białkami, na samym końcu wsypać suszone owoce.
Wszystko dobrze wymieszać.

Na podpieczone ciasto kładziemy łyżką „kupki” masy makowej, po czym wlewamy masę serową.

Całość pieczemy w temperaturze 180 ° C  około 60-70 minut.

Po wystudzeniu polewamy ciasto tabliczką deserowej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej z dodatkiem 4 łyżek mleka i paroma kroplami olejku pomarańczowego.