Seromakowiec na kruchym spodzie
Ciasto;
2 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru
3 żółtka (białka zachować)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g masła
Wszystko dobrze zagnieść i wylepić dno wysmarowanej tłuszczem formy o wymiarach 25 cm x 25 cm, lub tortownicy o średnicy 28 cm.
Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika o temperaturze 180 ° C, piec około 15-20 minut.
Masa makowa;
1 puszka masy makowej
150 – 200 g suchego mielonego maku
Wszystko wymieszać.
Masa serowa;
1 kg sera mielonego twarogu (lub z wiaderka)
100 g masła o temperaturze pokojowej
3 jajka
3 białka (które zostały z ciasta)
1 suchy budyń waniliowy
3/4 szklanki cukru pudru
200 g suszonych owoców (wiśnie, rodzynki, skórka pomarańczowa)
Masło utrzeć z cukrem, dodać ser, budyń i i całe jaja, na samym końcu wsypać suszone owoce.
Wszystko dobrze wymieszać.
Wykonanie;
Na podpieczone ciasto kładziemy łyżką „kupki” masy makowej, następnie na mak dajemy masę serową.
Całość pieczemy w temperaturze 180°C około 60-70 minut.
Po wystudzeniu polewamy ciasto tabliczką deserowej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej z dodatkiem 4 łyżek mleka i paroma kroplami olejku pomarańczowego.