Makowiec z gotowanym budyniem
Masa wymieszana z gotowanym budyniem po upieczeniu jest miękka i wilgotna.
Do ciasta użyłam masę makową z puszki, ale można zrobić również z mielonym makiem.
Ciasto półkruche;
250 g mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
75 g cukru pudru
75 g masła o temperaturze pokojowej
1 średnie jajko
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać pozostałe składniki i zagnieść.
Ciasto podzielić na 2 nierówne części ( większą i nieco mniejszą )
Mniejszą część ciasta włożyć do woreczka i włożyć do zamrażarki na 0,5 godz.
Większą częścią ciasta wylepić dno tortownicy o średnicy 26 cm ( bez boków )
Następnie w cieście zrobić widelcem dziury i włożyć tortownicę do lodówki na 0,5 godz.
Budyń;
1 torebka budyniu waniliowego bez cukru
400 ml zimnego mleka.
Z podanych składników ugotować budyń i wystudzić.
Masa makowa;
1 puszka masy makowej bez konserwantów ( 850 g )
1 kopiasta łyżka kaszy manny
100 g rodzynek
2 jajka
parę kropel aromatu migdałowego
Wszystkie składniki masy wymieszać, następnie utrzeć z zimnym budyniem
Utartą masę wlać na schłodzone ciasto.
Na górze zetrzeć pozostałą część ciasta z zamrażarki.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180° C przez 45 minut ( grzanie górne i dolne )
Przy użyciu mielonego maku potrzeba;
200 g mielonego maku
300 ml gorącego mleka
4 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 płaskie łyżeczki kaszy manny
350 g dowolnych bakalii
2 średnie jajka
parę kropel aromatu migdałowego
Do gorącego mleka z dodatkiem cukru wsypać mak, wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Następnie dodać pozostałe składniki i wymieszać.
Masę makową utrzeć z zimnym budyniem.
Polecam również ;