Makowiec z gotowanym budyniem

Masa wymieszana z gotowanym budyniem po upieczeniu jest miękka i wilgotna.

Do ciasta użyłam masę makową z puszki, ale można zrobić również z mielonym makiem.

 

Ciasto półkruche;

250 g mąki tortowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka cukru waniliowego

75 g cukru pudru

75 g masła o temperaturze pokojowej

1 średnie jajko

 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać pozostałe składniki i zagnieść.

Ciasto podzielić na 2 nierówne części ( większą i nieco mniejszą )

Mniejszą część ciasta włożyć do woreczka i włożyć do zamrażarki na 0,5 godz.

Większą częścią ciasta wylepić dno tortownicy o średnicy 26 cm ( bez boków )

Następnie w cieście zrobić widelcem dziury i włożyć tortownicę do lodówki na 0,5 godz.

 

Budyń;

1 torebka budyniu waniliowego bez cukru

400 ml zimnego mleka.

Z podanych składników ugotować budyń i wystudzić.

Masa makowa;

1 puszka masy makowej bez konserwantów ( 850 g )

1 kopiasta łyżka kaszy manny

100 g rodzynek

2 jajka

parę kropel aromatu migdałowego

Wszystkie składniki masy wymieszać, następnie utrzeć z zimnym budyniem

Utartą masę wlać na schłodzone ciasto.

Na górze zetrzeć pozostałą część ciasta z zamrażarki.

Piec w nagrzanym piekarniku do 180° C przez 45 minut ( grzanie górne i dolne )

 

 

Przy użyciu mielonego maku potrzeba;

200 g mielonego maku

300 ml gorącego mleka

4 łyżki cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

2 płaskie łyżeczki kaszy manny

350 g dowolnych bakalii

2 średnie jajka

parę kropel aromatu migdałowego

Do gorącego mleka z dodatkiem cukru wsypać mak, wymieszać i odstawić do wystudzenia.

Następnie dodać pozostałe składniki i wymieszać.

Masę makową utrzeć z zimnym budyniem.

 

Polecam również ;

Makowiec luksusowy

Placek makowy